Майже 47 тисяч гривень для Збройних Сил України зібрали учасники вченої ради, присвяченої 124-річниці НУБіП

27 травня 2022 року
     Провести благодійну акцію і зібрати кошти на допомогу Збройним Силам України, пошанувати предтеч і подякувати захисникам країни, продовжити славні традиції і започаткувати нові – такі лейтмотиви відзначення 124 річниці з дня заснування Національного університету біоресурсів і природокористування України. Але про все за порядком.
   Продовжуючи традиції… Ранок 27 травня 2022 року, а саме в останню п’ятницю травня вісім років була започаткована традиція відзначати День університету, розпочався відкриттям нових та оновлених лабораторій. По-сучасному, на новому обладнанні і в ошатних приміщеннях відтепер студенти виконуватимуть практичні і лабораторні роботи. Сьогодні свою співпрацю з бізнесом, роботодавцями, випускниками представили колективи факультетів: гуманітарно-педагогічного, відкривши медіа-лабораторію, тваринництва та водних біоресурсів – технології кормів і кормових добавок, ветеринарної медицини – «Ветеринарна гематологія», механіко-технологічного – «Вагових систем і складської логістики» та «Центру наукової творчості магістрів-транспортників».
 
 
 
 
     Пошановуючи предтеч… Окрасою Алеї слави і території університету відтепер є «Книга знань». Створена за ініціативи Ради аспірантів ще до початку воєнної агресії росії, вона знайшла своє місце серед наших предтеч. Символічно, що колективи факультетів та ННІ шанують своїх фундаторів і засновників наукових шкіл, поклали квіти до погрудь видатним вченим та основоположникам наукових течій: вченим-тваринникам Миколі Чирвинському та Павлу Пшеничному, фітопатологу Володимиру Пересипкіну, лісівнику Євгену Алєксєєву, автоматчику Івану Мартиненку, ветлікарю Антону Скороходьку, інженеру Петру Василенку та іншим. Стрічку на відкритті нового об’єкту перерізали ректор Станіслав Ніколаєнко, голова наглядової ради Микола Томенко та голова ради аспірантів Сергій Михнюк.
 
     Започатковуючи традиції нові… По тому делегація з поважних гостей, випускників, роботодавців, членів вченої ради, студентів, аспірантів оглянула ще одну перлину-витвір архітектора Михайла Павловського – експозицію «Символи життя», яка розташувалася на майданчику біля навчального корпусу №2. До речі, і в самому корпусі відтепер ошатний хол, сучасна лабораторія безпілотного оприскування та лекційна аудиторія.
 
 
 
 
 
     Дякуючи захисникам… Кульмінацією стало урочисте засідання вченої ради університету. В актовій залі зібралося високоповажне товариство – члени ректорату і вченої ради, декани факультетів, директори ННІ та їх заступники, керівники відокремлених структурних підрозділів, завідувачі кафедр, провідні вчені, представники від аспірантів і студентів, профспілкових організацій, члени Наглядової ради. На запрошення відгукнулися наші друзі та гості – представники уряду, академій наук, районної влади, ректори закладів вищої освіти, бізнесмени і роботодавці.
 
     Учасники відкрили засідання вченої ради виконанням Гімну України у акомпанементі з професором Ярославом Михайловичем і вшанувати пам'ять усіх загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації хвилиною мовчання.
     Центральною стала доповідь ректора Станіслава Ніколаєнка, у якій він зазначив, що міцні традиції згуртовують державу, кожний колектив. Нам сьогодні, як і всій Україні, гірко і тривожно. росією грубо попрані всі міжнародні канони миру, світового порядку, закріплені міжнародними угодами. Віроломний ворог вбиває наших громадян, дітей, руйнує села і міста, школи і лікарні. Але ми не здаємося і не здамося, зробимо все можливе для перемоги над ворогом, зазначив очільник університету. Тому невипадково 124 річницю, сьогоднішнє зібрання університет присвятив підтримці Збройних Сил України.
     Ректор закцентував на славній історії нашого вишу, його унікальності і неповторності – місці його розташування в самому серці столиці України – Голосієві, де колись кияни голосували за Князя Київського, захисника Русі, де віками існували християнські храми і жив владика Петро Могила. А нині в університеті навчається близько 26 тисяч студентів. Наша Земля рясно полита кров’ю наших студентів-захисників Києва у 1941 році, про що свідчить монумент Слави, на якому у почесній варті навіки стоїть студент-агрохімік Микола Скиба. В одній руці юнака – гвинтівка, в іншій – колоски хліба. Такими були і є наші випускники – воїни-хлібороби! Не випадково 68 викладачів, співробітників, студентів захищають державу від російської агресії, 365 осіб перебувають в територіальній обороні, біля тисячі в лавах волонтерів. З перших днів війни весь колектив, ректорат працював, університет найперший в Києві відновив заняття, організував збір коштів на підтримку ЗСУ, вже централізовано перераховано більше 4 млн грн. Наразі відновлюються постраждалі від окупантів Ірпінський та Немішаївський коледжі, НДГ «Ворзель», Боярська ЛДС, яка, до речі, надала допомоги нашим військовим майже на 3 млн грн! За рішенням вченої ради, всього колективу щомісячно одноденний заробіток ми передаємо на потреби війська.
     За роки, що минули, із стін університету вийшло майже 158 тисяч випускників, які працюють, захищають країну, досліджують, творять добро по всьому світу – від Китаю до Польщі, Нігерії та Німеччини і Кіпру, В’єтнаму і Казахстану...
     НУБіП не втрачає якості освіти: організовано перейшли на дистанційне навчання, проводяться практики, профорієнтація, завершені весняні польові роботи, втримано навчальний і дослідницький процеси, підтримуються міжнародні зв’язки. Щоденна копітка робота дає свої результати – за наслідками загальнодержавної наукової атестації наш університет тримає третє місце в Україні, маємо 9 місце серед закладів вищої освіти України в міжнародному рейтингу QS, а в міжнародному рейтингу Webometrics – 8-е.
     Переглядаючи сторінки історії університету, ми не можемо із подякою не згадати Івана Плюща та Олександра Мороза, Анатолія Швиденка та Леоніда Козаченка, Юрія Мельника, Михайла Зубця, Валерія Самоплавського, Аліну Бондаренко, Олександра Ярему, Миколу Васильченка, нашу талановиту молодь – Віталія Шкарбана, Андрія Тригуба, Романа Сластьону,та багатьох-багатьох наших випускників. Зокрема, успішно очолюють провідні українські виші – Іван Грищенко (Київський національний університет технологій та дизайну), Геннадій Надоленко (Дипломатична академія при МЗС України), Григорій Калетнік (Вінницький аграрний університет). Згадаємо і славних випускників-іноземців – Андреаса Марангоса (депутата Європарламенту, міністра агропромислового комплексу Кіпру), Стівена Азаікі (Нігерія), Джекшенкулова Алікбека Джекшенкуловича (міністра закордонних справ Киргизії), Річарда Дзялук (міністра лісового господарства Польщі) та інших.
 
     Високі досягнення наші студенти здобувають завдяки наполегливій творчій праці наших викладачів, серед яких студентами найкращими були визнані Василь Коваленко, Белла Голуб, Віктор Маурер, Наталія Кузик, Віра Качур, Олександр Луцій, Микола Стегней, Любов Шимко, Дмитро Гентош, Євгеній Бакулін та інші.
     Наші кращі вчені – Валерій Кашпаров, Семен Танчик, Микола Заблоцький, Володимир Булгаков, Віктор та Олександра Троханяк, Світлана Каленська, Віктор Миронюк, Роман Кулібаба, Андрій Білоус, Оксана Тонха та інші вносять вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки. За минулий навчальний рік вченими здійснено майже на 77 млн грн наукових досліджень (це 3 показник в Україні), підготовлено 2,5 тис статей у міжнародних виданнях, у т.ч. 842 у базах Scopus та WoS. 
     В оновленій Європейській Великій Хартії університетів зазначається, що нині університети несуть відповідальність за взаємодію і реагування на всі виклики світу для того, щоб принести користь людству та своїм народам, яким вони мусять служити! Не випадково більше 30 університетів з Європи і Америки виказали нам свою підтримку в боротьбі із російським агресором, а на благодійний рахунок ними вже перераховано майже 500 тис. грн., які ми спрямували на підтримку постраждалим від рашистів викладачам, співробітникам та студентам.
     Звертаючись до членів вченої ради, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що, створюючи і поширюючи нові знання, університети ставлять під сумніви всі догми і усталені доктрини, заохочують критичне мислення всіх студентів і дослідників. Нині земну цивілізацію чекають надсерйозні виклики. Це фактичне розв’язання росією світової війни, втягнення в неї десятків країн світу, загострення продовольчої безпеки, ймовірний голод, небачена пандемія, серйозні екологічні проблеми... Лише завдяки могутній підтримці світової спільноти – США, Англії, НАТО ми встояли в цій війні. А доблесть і мужність, витримка ЗСУ, нашого Верховного головнокомандувача – Президента Володимира Зеленського, небачена єдність українського народу не залишають сумніву, що ми переможемо! 
     Перед колективом університету постають небачені досі проблеми – як діяти у воєнних умовах, які потрібні скоординовані кроки всього колективу, щоб російський агресор не мав влади над нами? Як захиститись від ворога, як відновити нашу економіку, підтримати АПК, зберегти молодь?
     Серед найгостріших є такі проблеми – як здійснити якісний вступ цього року, як організовувати освітній процес, практики, як зберегти колектив, матеріально-технічну базу. На ці питання наші вчені, дослідники, виробничники, студентство разом із всією країною мусимо давати відповіді найближчим часом.
 
 
 
     Завершуючи доповідь, ректор Станіслав Ніколаєнко окреслив ряд спільних завдань. Навчання в умовах воєнного стану буде ставати комбінованим, посилиться самостійна навчальна складова. Уваги потребує гостра потреба пошуку технічних комбінацій очних і дистанційних занять, нових методик їх проведення, психолого-педагогічних методів адаптації наших студентів і викладачів. Гостро постала тема раціонального використання фінансових, енергетичних ресурсів, утримання корпусів, особливо гуртожитків, раціональне їх використання. На часі перебудова дослідницького процесу, більш сміливий вихід вчених університету до проблем оборони країни, продовольчої безпеки, підтримки бізнесу, нової якості міжнародної співпраці. Для цього створена спеціальна група грантової підтримки.
     Вітаючи наш багатотисячний колектив з річницею, очільник університету побажав на шляху праці і нових відкриттів перемоги над ворогом, людського щастя, здоров’я, великих успіхів і гараздів, а рідній Україні – миру, дружби і злагоди, успішного завершення війни і мирного неба! 
     Свої привітальні слова та побажання швидшої перемоги і миру виказали у своїх виступах члени вченої ради та поважні гості. Але першим слово було надане викладачам, студентам та аспірантам університету, які нині перебувають в лавах Збройних Сил України та територіальної оборони. Вони подякували за отриманні знання і навики, запевнили в перемозі України над ворогом. До вітань долічилися голова наглядової ради Микола Томенко, державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко,президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій Садовой, Голова Спілки ректорів України, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, ректор Київського національного університету технологій та дизайну Іван Грищенко, ректор Варшавського Університету наук про життя Міхал Засада, професор університету ім. Гумбольдта, почесний професор НУБіП України Міхаель Бьоме, президент Університету Ліньї в Китаї Жанг Шушенг (Zhang Shusheng), ректор Вроцлавського природничого університету (2008-2015 рр.), почесний доктор НУБіП України Роман Колач, завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Світлана Прилуцька, директор ТОВ «Агрофірма «Колос», голова ради роботодавців агробіологічного факультету Леонід Центило, голова Студентської організації Марина Когут, директор Мукачівського фахового коледжу Юрій Садварі, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида.
 
 
 
 
 
 
     У своїх виступах вони відмітили винятковість колективу у справі підготовки фахівців для агропромислового комплексу, вихованні патріотів України, побажали миру та успіхів у подальших звершеннях на благо нашої держави та всього українського народу.
     Вчена рада також розглянула ряд важливих питань життєдіяльності університету – затвердила Правила прийому на навчання до НУБіП України на 2022 рік, Положення про планування та облік роботи науково-педагогічних працівників НУБіП України на 2022 рік, внесла зміни до Правил призначення академічних стипендій у НУБіП України та таємним голосуванням присвоїла вчені звання професорам та доцентам.
     Ректор Станіслав Ніколаєнко оголосив підсумки благодійної акції: зібрано майже 47 тисяч гривень! Одноголосним рішенням ці кошти направлені на потреби Збройних Сил України!
 
 
     Закрили засідання вченої ради виконанням пісні «Ой у лузі червона калина» та фотографуванням біля навчального корпусу № 3. Члени колективу та гості мали можливість відвідати ботанічній сад університету.
 
Пресслужба

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook