Аудиторська діяльність в умовах воєнного стану – у полі зору гостьової лекції для майбутніх фахівців з обліку і оподаткування

11 травня 2022 року

 

 «Ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не здавайтесь» – саме таким афоризмом Вінстона Черчілля розпочалась гостьова лекція на тему «Аудиторська діяльність в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки» для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти освітньо-професійної програми «Облік і аудит» та здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, що навчаються за освітньо-науковою програмою «Облік і оподаткування» зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
     Близько 100 учасників в онлайн-аудиторії із неприхованою цікавістю слухали лектора – Миколу Васильовича Романюка – кандидата економічних наук, доцента кафедри фінансів економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; аудитора, директора ТОВ «Нексія ДК Аудит і Податки»; партнера з контролю якості Групи компаній «NexiaDKAuditors & Consultants»; члена Ради Аудиторської палати України (АПУ).
     Адже, наслідки військового вторгнення росії на територію України охопили усі сфери та суттєво вплинули на бізнес-середовище і, зокрема, аудиторську діяльність, функціонування якої розділилося на до та після 24 лютого. М. Романюк відмітив, що в перші дні війни Аудиторська Палата України виступила зі зверненнямдо аудиторсько-бухгалтерської спільноти світу із закликом зупинити війну, отримавши підтримку від Польської палати обов’язкових аудиторів, Палати фінансових аудиторів Румунії, аудиторів Чехії, Болгарії, Словенії, Німеччини, інших країн Європи та світу, авторитетних міжнародних організацій та спілок, професійних бухгалтерів та аудиторів. Радою Аудиторської палати України опубліковано інформаційні повідомлення та листи «Щодо впливу військової агресії російської федерації на окремі аспекти діяльності суб’єктів аудиторської діяльності»; «Щодо впливу військової агресії російської федерації на фінансову звітність та аудиторські звіти»; «Розгляд аудитором безперервності діяльності під час аудиту фінансової звітності», зміст яких було обговорено під час проведення онлайн-лекції. М. Романюк проінформував, що внаслідок війни змінилися регуляторні правила для українського аудиту, підходи до виконання аудиторами своїх професійних обов’язків.
    Серед першочергових завдань – запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Лектор закцентував увагу на тому, що за нинішніх умов аудитори є суб’єктами первинного фінансового моніторингу, які повинні «… бути обізнаними з національними та міжнародними санкційними списками…, звертати увагу на можливий вплив на клієнта санкцій через постачальників, клієнтів, агентів, дистриб’юторів, фінансових установ в інших країнах». Керуючись власним практичним професійним досвідом, М. Романюк розкрив можливі підходи до ідентифікації клієнтів, які фізично знаходяться в росії та Білорусі, або пов’язані з фізичними та юридичними особами й підпадають під санкції; прямих чи непрямих зв’язків з відомими політично значущими особами або організаціями на предмет прихованого зв’язку з білоруськими чи російськими фізичними та юридичними особами, які підпадають під санкції. Загалом, зміст і коло завдань аудитора кардинально змінилися і йому необхідно адекватно реагувати на ситуацію, яка розвивається швидко та непередбачувано через активні бойові дії, міграції населення за кордон і т.і.
     Зацікавленість слухачів онлайн-аудиторії викликали надані лектором попередні оцінки наслідків війни для українського аудиту. М. Романюк відмітив, на превеликий жаль, негативні тенденції, серед яких: зменшення кількості аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності внаслідок скорочення кількості об'єктів аудиту; падіння платоспроможного попиту підприємств-клієнтів щодо аудиторських послуг, супутніх аудиту послуг та неаудиторських послуг; вихід окремих інвесторів з України.
     І, звісно, це викликає занепокоєння та розчарування, адже, український аудит за останнє десятиліття достатньо успішно розвивався і, навіть, здобувачі освітньої програми «Облік і аудит» це безпосередньо відчували, отримуючи багато запрошень на проходження стажування та працевлаштування від аудиторських компаній, в тому числі й міжнародних. До речі, М. Романюк зауважив, що основний майбутній виклик для аудиту в Україні – конкуренція за кадри. Приємно було почути позитивний відгук лектора про якість освіти і підготовку випускників освітньої програми «Облік і аудит» економічного факультету НУБіП України.
     У відповідь на запитання, яку саме якість кадрів очікує ринок аудиту, Микола Васильович відповів, цитуючи Стів Джобса: «Немає сенсу наймати тямущих людей, а потім вказувати, що їм робити. Ми наймаємо тямущих людей, щоб вони говорили, що робити нам ....». Він також окреслив перспективні підходи до підготовки фахівців, які повинні демонструвати задоволеність клієнта, зростання бізнесу, командну працю, комунікації, мотивацію, якість планування й організацію та ін.
     На превеликий жаль, однієї студентської пари виявилось замало для обговорення надзвичайно актуальної і проблемної теми. Приємним було те, що студенти впродовж лекції у чат-повідомленнях відразу ж відгукнулись приємними словами вдячності на адресу лектора М. Романюка і організатора заходу – кафедри обліку та оподаткування економічного факультету. Ми також дякуємо Миколі Васильовичу за високий професіоналізм відданість своїй справі, за співпрацю, досвід, яким він поділився зі здобувачами. Зі свого боку, ми докладаємо всіх зусиль, щоб майбутні фахівці – випускники НУБіП України були конкурентоспроможними на ринку аудиторської діяльності, гідно виконували свій професійний обов’язок, були гарантами економічної стабільності компаній, особливо в умовах післявоєнного відновлення економіки.
 
Любов ГУЦАЛЕНКО,
завідувач кафедри обліку та оподаткування,
Наталія КУЗИК,

 доцент кафедри 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook