Науковий гурток "Дослідження якості м’яса та м’ясних продуктів"
План-графік роботи наукового гуртка 2021-2022
Звіт роботи наукового гуртка 2021-2022
План-графік роботи наукового гуртка 2023-2024
Звіт роботи наукового гуртка 2023-2024
План-графік роботи наукового гуртка 2024-2025
Звіт роботи наукового гуртка 2024-2025
Науковий гурток «Дослідження якості м’яса та м’ясних продуктів» працює з 2012 року. Щорічно проводиться 12-15 засідань студентського наукового гуртка, у яких приймають участь 12-20 студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК напрямку підготовки «Харчові технології».
Під керівництвом доцента кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів Оксани Штонди, керівника цього гуртка проводяться лабораторні пошуки для вивчення, наприклад, методів контролю дотримання термічних режимів при виробництві ковбасних та кулінарних виробів. Для цього студентами проводяться дослідження з різними видами ковбасних виробів та копченостями. Участь у гуртку формує у студентів творчий підхід і виховує у них якості дослідника з метою подальшої плідної роботи над розв’язанням задач, які мають практичне значення для країни.
Засідання студентського наукового гуртка проводяться в умовах навчальних, навчально-науково-виробничих лабораторіях, а також організовуються виїздні заняття на м’ясопереробні підприємства.
Тематика засідань гуртка є досить різноманітною, охоплює нагальні проблеми м’ясопероробної галузі.
Так, основними темами засідань є:
- сучасні технології ковбасних виробів;
- сучасні технології натуральних шматкових напівфабрикатів;
- рецептурно-компонентний склад м’ясних систем;
- застосування антиоксидантів у технології м’ясних напівфабрикатів;
- використання ферментів рослинного походження у технології маринованих напівфабрикатів.
Для формування цілісного уявлення про сукупність правил і певних принципів, які використовуються під час визначення якості харчової сировини, напівфабрикатів та готової продукції на підприємстві, передбачено проведення досліджень за різними методиками, які і відпрацьовуються при роботі наукового куртка у лабораторії харчових технологій Національного університету біоресурсів і природокористування України на новітньому обладнанні. При цьому студенти представляють факультет на виставках та наукових семінарах.
Студенти-гуртківці беруть активну участь у роботі науково-практичних конференцій різного рівня: університетських, міжнародних, мають друковані праці.
У VІ міжнародній науково-практичній конференцї вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» прийняло участь 5 гуртківців. Серед них: Сиротюк Н.П., Бобришев Е., Мельник А., Доценко Б. С. Членами гуртка було отримано дипломи 1, 2 і 3 ступеню.
Під час проходження «Фестивалю студентської науки – 2016» гурток «Визначення якості м'яса та м'ясних продуктів» було нагороджено дипломом ІІ ступеню.
Участь у гуртку формує у студентів творчий підхід і виховує у них якості дослідника з метою подальшої плідної роботи над розв’язанням задач, які мають практичне значення для країни. Гурток «Визначення якості м'яса та м'ясних продуктів» вирішує, насамперед, наукові завдання, але як показує практика, їх рішення невіддільне від вирішення навчальних та виробничих задач. Ми розраховуємо підготувати фахівців, які після навчання зможуть стати повноцінними технологами-дослідниками.
Оксана Анатоліївна Штонда,
керівник гуртка, канд. техн. наук,
доцент кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів