Вітання до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці

11 лютого 2022 року

 20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій признавався рівний доступ жінок і дівчаток будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. 11 лютого 2015 року «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат» резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН був введений для відзначення Міжнародний день жінок і дівчат у науці (International Day of Women and Girls in Science).

  Кожного року до його відзначення долучається все більша кількість прогресивних жінок та чоловіків, адже без досягнення гендерної рівності в тому числі у науці неможливо досягнення цілей сталого розвитку. За останні роки міжнародна спільнота досягла значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку, але, внаслідок існуючих у суспільній свідомості стійких гендерних стереотипів та упереджень, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.

 Жіночі сторінки історії, в тому числі й ті, що пов’язані з історією науки, з науковими дослідженнями, винаходами та досягненнями жінок, залишаються маловідомими, а ставлення до жінок, які обрали науку сферою реалізації дуже часто – упередженим. Наука – важка і серйозна сфера, яка потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. Інакше кажучи, вона просто створена для жіноцтва. Впровадження гендерної рівності в усі сфери людського життя – стратегічна ціль, яку поставили собі усі прогресивні країни світу. Талант не має ні статевих, ні національних чи ідеологічних обмежень. Єдине, що може стати на його перешкоді – страх та непевність у власних силах.

  Зичимо нашим чарівним колегам у Міжнародний День жінок і дівчат у науці впевненості у власних силах, натхнення до реалізації задумів, проєктів, суспільного визнання! І хай підтримка рідних, друзів і колег буде опорою на життєвому шляху!

 

Гейко С.М.,

керівник гуртка

 
 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook