Зустріч з випускницею, яка знайшла себе в галузі «Водні біоресурси та аквакультура»

3 квітня 2022 року
    На кафедру гідробіології та іхтіології Національного університету біоресурсів і природокористування України вже вкотре приїжджають успішні випускники, роботодавці, які діляться досвідом проводячи лекції присвячені рибному господарству не лише України, але й за її межами.

     Цього разу відбулася онлайн-зустріч з успішною випускницею спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» факультету тваринництва та водних біоресурсів Тамарою Домбровською, яка нині очолює відділ розвитку аквакультури Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури».
     До онлайн-лекції на тему «Тенденції розвитку коропівництва» були запрошені науково-педагогічні працівники, науковці, аспіранти, здобувачі вищої освіти, молоді вчені, студенти.

     Тамара Домбровська нагадала про те, що коропівництво є найдавнішим і найбільш консервативним напрямом аквакультури. А його подальший розвиток знаходиться у площині, в якій інтегровані сучасні технології, соціально-економічні аспекти та раціональне використання природних ресурсів і управління ними. Було зазначено, що сучасною проблематикою коропівництва є якість та безпечність продукції. При цьому важливо зменшити антропогенний вплив на довкілля та вирішення проблем ринкової нестабільності.

     Доповідачка розповіла про важливі складові розвитку механізму коропівництва в країні.

     Були подані основні інструменти щодо вирішення проблем:
1) сприяння економічній життєдіяльності коропівництва: державна фінансова допомога, запровадження інтегрованих механізмів урядування, детальне вивчення ринків та маркетингових досліджень, пошук дешевих замінників рибного борошна та олії для кормів;
2) гарантування безпечності харчової продукції, здоров’я тварин за умов їх утримання: встановлення гранично-допустимих показників шкідливих елементів, боротьба з цвітінням водойм, здоров’я риб, ефективна система контролю за захворюваністю;
3) стимулювання наукових досліджень: державне фінансування науки, інвестування наукових досліджень приватними компаніями.
Особлива увага приділялась стратегії розвитку коропівництва та виробництву кормів.

   Також Тамара Домбровська поділилась інформацією про сучасні стратегії розвитку виробництва кормів для аквакультури на прикладі всесвітньої данської компанії ALLER AQUA, яка велику увагу приділяє виробництву кормів.

     Відзначено, що корми для коропів Aller Aqua обов'язково тестують і результати тестів є відкритими для споживачів. Також важливою характеристикою корму є вплив його на навколишнє середовище.

    Доповідачка поділилась досвідом про систему ведення аквакультури «Резервуар за ставком» в Китаї та його основні переваги.

    Подається сучасна стратегія продажу продукції коропівництва в Європі, яка в основному формується на вподобаннях їжі і повинна відповідати наступним вимогам – «зручна їжа», «здорове харчування», «екологічне харчування».

     На завершення своєї доповіді лектор зазначила, що Європейський Союз розпочинає масштабну кампанію з екологізації сільського господарства «Від ферми до виделки» до 2030 року. Зазначена стратегія передбачає за цей період на 50% знизити використання пестицидів, суттєво збільшити виробництво органічних продуктів та зменшити викиди вуглецю в атмосферу.

     По закінченню лекції доповідачці активно задавали запитання, на які було отримано вагомі відповіді. Відбулося обговорення існуючих проблем коропівництва в Україні.
     Дякуємо Тамарі Домбровській за онлайн-зустріч з рідним факультетом тваринництва та водних біоресурсів, а також щиро вдячні Вам, що поділилися своїм досвідом зі спеціальності 207 – «Водні біоресурси та аквакультура» та надали можливість почути сучасну інформацію щодо ведення коропівництва не лише в Україні, але і в світі.

Юлія Глєбова,
доцент кафедри гідробіології та іхтіології


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook