На 102 році пішов з життя видатний вчений у галузі енергетики професор Борис ДРАГАНОВ

13 лютого 2022 року

     12 лютого 2022 року на 102 році пішов з життя видатний вчений у галузі енергетики, доктор технічних наук, професор, почесний енергетик України 

Борис Харлампійович ДРАГАНОВ 

 

     Україна мала всього двох знаних науковців, які переступили 100-річний рубіж життя і активно працювали: президента НАН України Бориса Патона і професора Національного університету біоресурсів і природокористування України Бориса Драганова 

     Життя Бориса Харлампійовича – приклад успішного вченого, який присвятив себе теоретичним проблемам та прикладним аспектам теплометрії сільськогосподарських об’єктів, газодинаміки двигунів, теплофізики будівель, питанням енергозбереження у агропромисловому виробництві.

     Професор Драганов Б.Х. – академік Академії наук вищої освіти України, академік Міжнародної академії холоду (Нідерланди), автор більш ніж 500 наукових публікацій. Низка його підручників, монографій і навчальних посібників залишаються бестселерами у сфері теплоенергетики.

     Тривалий час Борис Харлампійович працював на посаді головного конструктора управління Дунайського судноплавства, конструкторське бюро якого виконувало замовлення військово-морського флоту СРСР. Ця робота стала для Б.Х. Драганова школою для розв’язання практичних інженерних завдань і корисною в подальшій педагогічній і науковій діяльності як співробітника Української сільськогосподарської академії.

     Він впродовж 13 років очолював раду з навчальної літератури з теплотехніки Міністерства вищої освіти СРСР, тривалий час був членом президії ради з двигунів внутрішнього згорання, членом ради з теплових двигунів при комітеті з науки і техніки Ради міністрів колишнього Союзу, створив кілька наукових шкіл і став хрещеним батьком у науці 7 докторів і 15 кандидатів наук.

     Майже 70 років Борис Харлампійович Драганов віддав Національному університету біоресурсів і природокористування України, де у період з 1974 до 1989 рр. працював на посаді завідувача кафедри гідравліки та теплотехніки (нині – кафедра теплоенергетики ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження), а потім професора цієї ж кафедри.

     Ми втратили непересічну особистість, талановитого вченого, професіонала своєї справи, взірця людської порядності, інтелігентності та толерантності. Його життєвий шлях ще довго служитиме прикладом для молодих педагогів і вчених.

 

У цей скорботний час висловлюємо глибокі співчуття всій родині та близьким...

Світлий та незгасний спомин про Бориса Харлампійовича Драганова назавжди залишиться в пам’яті та наших серцях!

Поділяємо гіркоту втрати…

Схиляючи голови, низько уклоняємось покійному...

 

 

Ректорат НУБіП України,

профспілкова організація,

колектив ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

 та кафедри теплоенергетики 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook