Семінар-навчання: дискутуємо над підвищенням якості освітнього процесу в умовах пандемії

2 лютого 2022 року
     1 лютого 2022 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України стартував семінар-навчання для керівників структурних підрозділів, членів вченої ради, завідувачів кафедрами, провідних вчених, присвячений сучасним трендам в освітній діяльності. Зініційований ректором Станіславом Ніколаєнком, цей семінар дає можливість розширити знання, обмінятися досвідом, по іншому поглянути на організацію своєї роботи, відповідно поліпшити її якість.

     Відкриваючи його, проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, зазначив, що цей захід є вже традиційним, спікери підібрані таким чином, що охоплюються всі сфери освітньої діяльності. Разом з тим цьогорічний семінар-навчання буде закцентований на технологіях дистанційного навчання, насичений практичними аспектами.

 

     Розпочала семінар заступник голови Національного агентства з питань забезпечення якості освіти Олена Єременко. Вона зупинилася на акредитації освітніх програм у аспекті забезпечення якості освіти, вказала на наявні проблеми в процесі проведення акредитації та шляхах їхнього спільного вирішення, окреслила основні показники якості освіти. Професор Володимир Боголюбов торкнувся реалізації концепції екологічної освіти, начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх поцікавилася перспективами проведення акредитації у поточному році.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук представив особливості фінансування університету в 2022 році. Загальний обсяг складатиметься з фінансування стабільної діяльності плюс розподілене фінансування за формулою, що залежить від показників діяльності, та плюс певний резерв. Минулого року на поліпшення матеріально-технічної бази було використано 6,5 мільйона гривень, планом на поточний рік передбачена цифра в 4,5 мільйона. Акцент буде звернуто на закупівлю обладнання та облаштування центрів відеозапису практичних, лабораторних, лекційних занять. Також буде продовжена практика минулих років у закупівлі обладнання для навчальних лабораторій для кожного факультету та ННІ. Що ж до заробітної плати, то протягом року зросте розмір мінімальної заробітної плати до 6700 гривень, відповідно дещо зростуть заробітні плати працівників. Також проректор завважив, що зарплата науково-педагогічних працівників університету є вищою за середню по міністерству освіти і науки та залежить від індивідуального показника рейтингу кожного викладача.

     Продовжив семінар начальник наукової частини Володимир Отченашко. Він зупинився на показниках цитованості наукових праць науково-педагогічних працівників університету, їхньому впливі на рейтинги вишу в міжнародних рейтингах. 

     Вимоги, досвід та рекомендації для проведення акредитації освітніх програм представила начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх.

     На основних принципах організації вступної кампанії 2022 року акцентував увагу відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський. Зокрема, Сергій Сергійович акцентував увагу на важливості чіткої, професійної та якісної профорієнтаційної роботи з майбутніми вступниками шляхом урізноманітнення прийомів і методів проведення профорієнтаційних заходів. Вступ на ОС «Бакалавр» передбачає обов’язкове складання ЗНО, а на ОС «Магістр» – ЄВІ з іноземної мови (+ ЄФВВ для галузей знань 05, 06, 07, 08, 28, 29). Реєстрація на ЄВІ, ЄФВВ для вступу до магістратури розпочнеться з 26 квітня, а подача документів для усіх категорій вступників (окрім пільгових) стартуватиме з 14 липня та відбуватиметься через електронні кабінети.

     Декан факультету ветеринарної медицини, академік Микола Цвіліховський для доповіді обрав тему забезпечення здоров’я учасників освітнього процесу в умовах пандемії. В цілому він підтвердив правильність обраного курсу керівництва університету щодо змішаного навчання: одночасного очного для частини студентів з дотриманням санітарно-епідеміологічних обмежень та дистанційного. Єдиним шляхом подолання пандемії він вбачає вакцинацію. На жаль, як зазначив Микола Цвіліховський, нинішньою пандемією криза може не завершитися, адже в світі ще багато збудників різноманітних хвороб, проти яких людство ліків не винайшло.

     Директор Боярської лісової дослідної станції Анатолій Карпук презентував результати практичного навчання студентів університету попереднього року, а також окреслив перспективи її проведення в цьому році.

     Директор наукової бібліотеки Тетяна Кіщак презентувала сучасні засоби перевірки текстів наукових, навчальних робіт на плагіат та акцентував на необхідності дотримання академічної доброчесності.

 

Матеріали доповідей для завантаження

Презентація Єременко О.В. на тему "Акредитація освітніх програм у аспекті забезпечення якості вищої освіти"
Презентація Ткачука В.А. на тему "Фінансування університету в 2022 році та особливості формули розподілу видатків державного бюджету на вищу освіту"
Презентація Отченашка В.В. на тему "Щодо показників цитованості наукових праць викладачів та науковців як важливої складової підвищення рейтингу університету"
Презентація Кліх Л.В. на тему "Акредитація освітніх програм: вимоги, досвід та рекомендації"
Презентація Вакуленка В.Л. на тему "Акредитація освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії: вимоги, досвід та рекомендації"
Презентація Цвіліховського М.І. на тему "Забезпечення здоров'я студентського та викладацького колективу університету в умовах пандемії"
Презентація Ковалевського С.С. на тему "Основні принципи організації вступної кампанії 2022 року"
Презентація Кіщак Т.С. на тему "Академічна доброчесність як запорука якісної вищої освіти"

Валентин Обрамбальський

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook