Студенти університету взяли участь у VI міжнародному бакалаврському семінарі «Радіоактивність після Чорнобильської катастрофи та ядерна енергетика»

2 серпня 2014 року
Із 23 червня по 6 липня на базі Університету Вагеніген відбувся VI міжнародний бакалаврський семінар «Радіоактивність після Чорнобильської катастрофи та ядерна енергетика». У ньому взяли участь 22 студенти факультету екології і сталого розвитку НУБіП України та 24 студенти приймаючої сторони. 
 
 
Усіх учасників об’єднали у вісім груп, кожна з яких мала окреме завдання дослідницького характеру. Предметом досліджень молодих науковців були вимірювання радіоактивності, вплив радіації на людину, екосистеми, політика в галузі атомної енергетики, громадська думка про ядерну енергетику, видобуток урану, ядерні відходи, альтернативна енергетика. 
 
 
Кураторство груп факультету екології і сталого розвитку забезпечили доцент кафедри загальної екології і безпеки життєдіяльності В.І. Бондарь, старший викладач кафедри англійської мови для економічних спеціальностей Л.В. Клименко. Координаторами від університету Вагенінген були професор, директор Інституту природничих наук Рік Леменс та асистент групи з системного аналізу Матайс Сміт.
 
 
Упродовж двох тижнів студентами прослухано лекції: «Радіаційна гігієна» (професор Альберт Ясен), «Вплив радіоактивності» (професор Міхель ван Дайк), «Політика та публічна думка щодо ядерної енергетики» (Андре Баннік). Також для слухачів у форматі відео-конференції виступали із доповідями провідні професори НУБіП України – Юрій Іванов («Характеристика Чорнобильської АЕС як джерело негативного впливу на людей»), Святослав Левчук («Вимірювання радіоактивності»), Валерій Кашпаров («Використання іонізуючого вимірювання в сільському господарстві»),  Ігор Гудков  («Радіаційна ситуація в Україні та Європі»). 
 
 
Учасники семінару відвідали науково-дослідну лабораторію Університету Вагенінген із визначення радіоактивних ізотопів в об’єктах довкілля. Також мали змогу ознайомитися з європейськими стандартами переробки відходів на заводі COVRA (провінція Зеландії), сучасними технологіями захисту від повеней на прибережних територіях Північного моря.
 
 
На завершення відбулася презентація результатів наукових досліджень. Рік Леменс та Матайс Сміт відмітили  студентів з України за активну позицію у наукових дослідженнях, обґрунтовану та вдало викладену практичну частину досліджень. Зокрема, великої уваги заслужила групова робота «Визначення питомої радіоактивності в ґрунтах, грибах та цибулі», презентована Оленою Епельбойм
 
 
Директор Інституту природничих наук Рік Леменс висловив подяку за допомогу в організації та координації семінару декану факультету екології і сталого розвитку Юлії Рибалко, Валерії Бондарь, Людмилі Клименко та Віті Строкаль
 
 
Поїздка запам’яталася учасникам яскравими сонячними буднями, чудовими лекціями та активною роботою в групах.  Незабутніми залишаться екскурсії до баз практичних досліджень та визначних місць в Нідерландах.
 
 
Міжнародний бакалаврський теоретико-практичний семінар «Радіоактивність після Чорнобильської катастрофи та ядерна енергетика» дав можливість сприяти розвитку міжнародної та інтернаціональної комунікації у студентів, поєднанню спільних наукових досліджень у галузі наук про навколишнє середовище та подальшому міжнародному співробітництву.
 
 
Міжнародний відділ факультету екології і сталого розвитку
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook