Міжнародна науково-практична конференція «На сторожі земельного ладу: до 20-річчя Земельного кодексу України»

26 листопада 2021 року

26 листопада 2021 року кафедрою аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука юридичного факультету НУБІП України було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «На сторожі земельного ладу: до 20-річчя Земельного кодексу України».

До пленарного засідання доєднались учасники фактично з усіх регіонів України. Серед яких були представники Львівського національного університету імені Івана Франка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Національного університету «Одеська юридична академія», Волинського національного університету імені Лесі Українки, Поліського національного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Хмельницького інституту Міжрегіональної академії правління персоналом, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, фахівці Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру України, судді, практикуючі юристи, аспіранти, студенти. Долучились до заходу й зарубіжні гості – з США, Республіки Болгарія, Республіки Польща, Республіки Індія, Федеративної Республіки Німеччини.

 

З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор педагогічних наук, професор, академік НАПН України Станіслав Ніколаєнко. Очільник вишу акцентував увагу на загрозах, що стоять перед Україною в сучасному світі, випробуванні її на міцність, у тому числі й в частині територіальної цілісності.  Наголосив на важливості ефективного правового регулювання земельних відносин, відносин власності на землю як одного з найважливіших ресурсів, багатства держави. Особливий акцент Станіслав Ніколаєнко зробив на важливості ролі правників у цій сфері.

 

Привітала присутніх й декан юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, кандидат юридичних наук, професор Олена Яра. Пані декан зазначила, що земельні правовідносини ніколи не втрачали своєї актуальності, особливо з огляду реалізації земельної реформи в нашій державі. Особливо гостро стоїть наразі питання функціонування ринку земель. На даний час невідомо, як виглядатиме ринок земель в України і до яких наслідків призведе зняття мораторію. За умов, що склалися нині, скасування заборони на відчуження земель сільськогосподарського призначення може призвести до втрати землі як природного ресурсу для України, українського народу та власників земельних ділянок, що також становить загрозу національній безпеці та порушує право власності на землю українського народу. На завершення виступу Олена Яра побажала учасникам конференції цікавої і жвавої наукової дискусії!

Надзвичайно цікавими та інформативними були доповіді учасників пленарного засідання.

Зокрема, виступи: Володимира Андрейцева, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук України, професора кафедри цивільного, господарського та екологічного права, присвячений такому пріорітетному напряму сучасної земельної реформи як модернізації правового режиму землі, як основного національного багатства; Василя Костицького, доктора юридичних наук, професора, академіка НАПрН України, президента Міжнародної екологічної академії про доцільність розвитку екологічного законодавства як засобу реалізації екологічної функції держави.

 

Проблему співвідношення екологічного та природоресурсного права підняла у своїй доповіді Наталія Малишева, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, завідувач відділом аграрного, земельного, екологічного та космічного права Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України.

Володимир Носік, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, завідувач кафедри земельного та аграрного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка акцентував увагу присутніх на проблемних аспектах рекодифікації як способу удосконалення системи земельного законодавства відповідно до Конституції України.

Історія прийняття та стан реалізації Земельного кодексу України стала предметом виступу Павла Кулинича, доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАПрН України, завідувача сектору проблем аграрного та земельного права, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України.

Жваву дискусію викликала доповідь  «Еволюція регулювання земельних відносин у незалежній Україні» Михайла Шульги, доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАПрН України, завідувача кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Багато питань виникло й до Надії Кобецької, доктора юридичних наук, професора, професора кафедри трудового, екологічного та аграрного права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, яка презентувала доповідь на тему «Відображення комплексного підходу в законодавчому регулюванні відносин використання земель та інших природних ресурсів».

Родзинкою конференції стала участь в пленарному засіданні юристів-практиків. Зокрема, виступ  Анатолія Мірошниченка, доктора юридичних наук, професора, Першого заступника Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру України, присвячений перспективам вдосконалення механізму безоплатної приватизації земель в Україні та Віталія Уркевича, доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАПрН України, судді Верховного Суду щодо судової нормотворчості при вирішенні земельних спорів.

Долучились до наукової дискусії й представники суміжних наук. Тенденції несистемного розвитку земельного законодавства України та їх наслідки окреслив  В’ячеслав Олещенко, кандидат географічних наук, доцент, старший науковий співробітник відділу проблем аграрного, земельного, екологічного та космічного права, директор Науково-дослідного центру енергетичного, ядерного та природоресурсного права Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, заслужений юрист України.

Завершуючи роботу конференції, завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука, д.ю.н., професор Володимир Єрмоленко подякував всім учасникам, керівництву університету, членам кафедри за злагоджену, продуктивну роботу та висловив побажання частіше зустрічатись на подібних заходах!

 

Тамара Новак

доцент кафедри аграрного,

земельного та екологічного права ім. В.З. Янчука

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook