9 листопада – День української писемності та мови

9 листопада 2021 року

Якщо з українською мовою в тебе, друже, не все гаразд,
Не вважай її примусовою, полюби, як весною ряст.
Примусова тим, хто цурається, а хто любить, той легко вчить:
Все, як пишеться, в ній вимовляється, - все, як пісня, у ній звучить…
Дорожи українською мовою, рідна мова – основа життя.
Хіба мати бува примусовою? Непутящим бува дитя!

     Такі проникливі поетичні рядки належать відомому українському поетові і педагогу Дмитрові Білоусу. І яка ж постійна актуальність у них, адже, незважаючи на більш як 30 років від надання українській мові в Україні статусу державної, ще знаходяться «непутящі діти», яким «все равно, на каком языке разговаривать»…

     Хочемо, аби ці слова кожен прочитав і запам'ятав саме 9 листопада, у День української писемності та мови, день, в який у давні часи в Україні батьки віддавали дітей в школу, потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом Нестора Літописця (а в цей день православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора ) і молилися, щоб він допоміг дитині в навчанні.
     Чому Нестора? Бо він стояв біля витоків української писемності, сенсом його життя була книжкова справа, його вважають "батьком української словесності".
     Нестор у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. На початку XII століття він створив літопис, в якому охопив події, починаючи від біблійних часів і до XI століття. Нестор також був автором писань про житіє Бориса і Гліба, Феодосія Печерського. Помер літописець в 1114 році і був канонізований церквою в лиці Преподобного.

    Свято було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року, але ми переконані, що українську мову треба вчити щодня, адже ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.

     А кафедра культурології вітає усіх зі святом і пропонує творчий проєкт «Рідне слово моє…»


Ірина Майданюк,
завідувачка кафедри культурології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook