Ліцензійне програмне забезпечення для освітнього процесу у НУБіП України – в центрі уваги факультету інформаційних технологій

October 17, 2021

Два останні «ковідні» роки змінили підхід у роботі багатьох компаній та змушено перевели багатьох на віддалену роботу. Університети не стали виключенням. Перехід на дистанційну форму освіти, змішані підходи до роботи зі студентами спонукають постійно освоювати нові цифрові технології для організації навчання. 

Враховуючи специфіку факультету, ще до початку пандемії, були налагоджені контакти з такими корпораціями, як: Microsoft, Cisco, Google, що дало можливість повною мірою скористатися ресурсами, які вони пропонують для навчання.

Співпраця із компанією Microsoft дала можливість отримати доступ до хмарних сервісів Microsoft 365.

За цією ліцензію студенти та викладачі мають змогу отримати доступ до 29 програм в хмарі Microsoft, серед яких як відомі усім Word, Excel, PowerPoint, так і Календар, Форми, цифровий блокнот One Note, сховище OneDrive, сервіс для організації командної роботи Teams. Серед нових сервісів, які активно використовують при навчання ІТ-фахівців, - Power BI та SharePoint. Для навчального процесу варто звернути увагу на Class Notebook, Stream, Whiteboard, Teams, Sway.

Адмініструванням даного сервісу опікується навчальна лабораторія навчальна лабораторія “Microsoft Imagine Academy”. Викладачі, які планують використати ці сервіси для роботи зі студентами, для отримання доступу до корпоративного акаунту, мають заповнити форму за посиланням:

Заява-анкета для отримання корпоративного облікового запису Microsoft Office 365

З початком навчального року доступ до програм Microsoft 365 було надано ще 411 користувачам, серед яких 17 викладачів та 394 студенти, які уже активно використовують їх у навчальному процесі.

В межах Ліцензії, що діє протягом року, є можливість користуватися ліцензійними серверами 2016 та 2019 року, операційною системою Windows, MS Office, SQL server та іншими. Крім того, для користувачів корпоративного акаунту у хмарі Microsoft є можливість працювати з хмарними рішеннями Azure.

Необхідність використовувати у освітньому процесі відеоконференції для організації онлайн навчання дала поштовх підвищенню кваліфікації НПП з використання цифрових інструментів. Університет має два варіанти для організації онлайн навчання у межах корпоративних акаунтів. Один з них наданий компанією Cisco. Весь минулий навчальний рік була безкоштовна можливість користуватися ресурсом Webex. Даний продукт досить високого оцінили викладачі у роботі, що є не безпідставним. Саме Cisco Webex утримує лідерство у магічному квадранті Gartner вже який рік поспіль. Цього року університет придбав даний продукт на пільгових умовах для навчального процесу.

Також великий ІТ-гігант, ресурсами якого користується і факультет і університет є Google. Маючи корпоративний акаунт, викладачі університету долучені до усіх сервісів в межах Workspace для листування, зберігання своїх даних на електронних дисках, створення форм та документів для спільної роботи та обміну, а також проведення онлайн зустрічей. На минулому тижні відбулася робоча зустріч з одним з менеджерів компанії, в ході якої були обговорені нові можливості Workspace, можливість отримання грантів на навчальні потреби та розвиток ІТ-інфраструктури, використання ресурсів ЦОДу Google для навчання студентів ІТ галузі. Заплановано низку заходів для отримання доступу до ресурсів та сервісів Google Cloud. Також викладачі були запрошені на щорічну конференцію, яку проводить компанія.

Так робота є досить тривалою і складною, але такі маленькі кроки дають можливість вдосконалювати освітній процес, матеріально-технічну базу та бути конкурентоспроможними на ринку освітніх послуг у еру штучного інтелекту.

 

Блозва А.І., заступник декана факультету інформаційних технологій
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook