Орхідеї Фаленопсис – родзинка колекції in vitro рослин ННЛ Біотехнології та клітинної інженерії

October 11, 2021

Неймовірна краса Орхідей зачаровувала людей з давніх часів та декілька років поспіль вони вважаються найпопулярнішою декоративною культурою у світі. Орхідеї доволі успішно використовують і як горщикову культуру, і у зрізаному вигляді у складі квіткових композицій. Екзотична краса цих рослин, тривалий термін їх зберігання робить вирощування орхідей однією з найбільш економічно привабливих світових галузей квіткового бізнесу, яка складає багатомільярдний обмін між різними країнами.

Одним із найбільш популярних різновидів цих рослин є Орхідеї Фаленопсис, які досить легко вирощувати в штучних умовах. Назву виду  Фаленопсис дослівно можна перекласти як «квіти, які  схожі на політ метелика» (від грец. «phalaina» - «метелик», та «opsis», - «схожі»). І дійсно ці рослини зовні нагадують яскраво розфарбованих метеликів.

Фаленопсис – друга за значимістю орхідея, яка продається як зрізана, так і горщикова рослина. Це один з найпопулярніших та економічно важливих видів орхідей у комерційному виробництві рослин. Сьогодні вирощування орхідей – це більше міжнародний бізнес, ніж просто індустрія, і 75 % усіх проданих орхідей – рослини Фаленопсис. У великих масштабах комерційно вирощують Phalaenopsis такі країни, як Німеччина, Нідерланди, США, Китай, Японія та Тайвань, які є лідерами з виробництва цих рослин (понад 300 млн рослин щороку). Найвищі позиції по виробництву рослин Фаленопсиса у світовому виробництві займає Тайвань.

Phalaenopsis традиційно розмножують поділом відростків, однак при використанні цього методу коефіцієнт розмноження є низьким та спостерігається гальмування росту материнської рослини, що робить його неефективним для масового виробництва. Тому вчені всього світу намагаються удосконалити методи розмноження Орхідних, щоб збільшити кількість посадкового матеріалу. Одним з методів розмноження, який користується попитом у промисловості є насіннєвий метод, однак для пророщування насіння потрібні спеціальні умови, а саме культивування на штучних живильних середовищах в повністю стерильних умовах.

У промислових лабораторіях, які займаються лише вирощуванням Фаленопсисів, є спеціальна людина, яка виконує роль комахи-запилювача. Така людина у період цвітіння проводить запилення квіток в теплиці, отримуючи нові види рослин. Через 6-9 місяців готову коробочку (стручок) з насінням можна використовувати для стерилізації та отримання протокормів (початковий етап у формуванні рослини).

 

Лабораторія біотехнології та клітинної інженерії також долучається до світових трендів. Співробітниками лабораторії та студентами-біотехнологами було проведено повний цикл розмноження Орхідеї Фаленопсис: від моменту запилення квітки до адаптації готових рослин. На всі етапи ми витратили 2 роки, проте відпрацювали методику і тепер можемо отримувати посадковий матеріал різних Фаленопсисів вже за своєю робочою схемою. На сьогоднішній день в лабораторії представлено декілька видів цих рослин на різних етапах готовності до адаптації.

 

 Завідувач лабораторії Ольга Олійник

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook