Підсумки роботи І Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Екологічні проблеми сьогодення -виклик людству»

September 23, 2021

    15-16 вересня 2021 року на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю проведено І Всеукраїнську науково-практичну он-лайн конференцію для студентів, аспірантів та молодих вчених «Екологічні проблеми сьогодення - виклик людству». 

   Захід проходив в дистанційному форматі з використанням платформи Cisco Webex Meetings з метою обговорення та пошуку рішень актуальних проблем, пов’язаних із проблемами досліджень в cфері екології та охорони навколишнього середовища, природоохоронних технологій, екологічної безпеки, глобальних та регіональних екологічних проблем водного та наземного простору – як у теоретичному так і у практичному відношенні. Модератором засідання виступила доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Світлана Паламарчук.
 
   У роботі конференції взяли участь більше 40 учасників, серед яких студенти і аспіранти закладів вищої освіти України: Вінницької академії неперервної освіти, Національного університету «Львівська політехніка», Полтавського державного аграрного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Одеського державного екологічного університету. 
 
   Конференція розпочала свою роботу о 09.00 год з вітального слова декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, доктора сільськогосподарських наук, професора Юлії Коломієць та заступник декана з наукової роботи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, кандидата сільськогосподарських наук, доцента Валерії Бондарь, які побажали усім учасникам плідної праці, цікавих дискусій і нових знайомств на конференції.
 
   З привітальним словом виступила в.о. завідувача кафедри екології агросфери та екологічного контролю, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олена Наумовська, яка висловила подяку у зацікавленості до наукової конференції широкого загалу студентів, аспірантів і побажала учасникам конференції плідної роботи та наголосила, що налагодження науково-практичних зв'язків між науковими і виробничими колективами, дозволить вирішити низку актуальних питань у галузі екології та охорони навколишнього середовища, оголосила регламент й запросила учасників до роботи.
 
 
   Наукова доповідь професора кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віталія Гайченка на тему «Адаптація тварин до мешкання в умовах радіаційного забруднення» викликала у студентів зацікавлення, що радіонуклідне забруднення екосистем внаслідок аварії на ЧАЕС сприяє інтенсифікації мікроеволюційних перетворень у популяціях ряду видів тварин, через зміну норми реакції у відповідь на зміну умов навколишнього середовища. Доповідач виділив два напрямки цього процесу - адаптація до умов змін навколишнього середовища і стабілізуючий добір.
 
 
   Необхідно відмітити активну роботу учасників конференції, особливо студентів, які виступили з доповідями. Першою, свій виступ розпочала магістр 2 року Мар’яна Король, з темою: «Етапи проходження оцінки впливу на довкілля в Україні». В своїй доповіді магістрантка навела аналіз законодавства України та міжнародних багатосторонніх угод та директиви Європейського союзу у цій сфері. На основі цього аналізу детально сформулювала перелік мінімальних вимог до міжнародних інструментів яким повинна відповідати національна правова база. 
 
 
   Доповідь Тетяни Ткаченко була зосереджена на проблематиці органічного виробництва в Україні саме якого розвиток є одним із пріоритетних напрямків. А також, Наталія Кісіль, доповіла про основні аспекти збереження та відтворення біологічного різноманіття України. У своїй доповіді Наталія розкрила основні проблеми пов’язані із біологічним різноманіттям України та шляхами їх вирішення. 
 
 
   Магістр 2 р.н. Яна Зяблова представила свою доповідь на тему «Освіта – фундамент розвитку суспільства» де підводячи підсумок, стверджувала що якісна освіта є необхідною умовою для ведення соціально-відповідального і екологічно безпечного стилю життя. 
 
 
  Наукова доповідь магістра 2 р.н. Ольги Чудо на тему: «Особливості вирощування сільськогосподарських культур за внесення радіоактивно забрудненого попелу» викликала дискусії щодо використання попелу на присадибних ділянках жителями сіл як удобрення для рослин та міграцією даних елементів у рослини, які потім використовують для харчування. 
 

   Завершальним у роботі конференції був виступ в.о. завідувача кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олени Наумовської, яка підвела підсумки роботи конференції і подякувала усім учасникам за цікаві доповіді, слушні запитання та активні дискусії. Олена Іванівна відмітила, що усі теми доповідей були актуальними, а їхні матеріали були представлені на високому науково-методичному рівні.
 
    Організаційний комітет конференції висловлює щиру подяку учасникам та гостям конференції.
 
Світлана Паламарчук,
доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook