Максим Ковальчук: Виробнича практика є ключовим моментом у шліфуванні знань і вмінь майбутніх фахівців із агрохімсервісу, тож обираючи програму для навчання у магістратурі керуйтесь здоровим глуздом і новітніми трендами агрокомпаній

August 25, 2021

 

Виробнича практика є ключовим моментом у шліфуванні знань і вмінь майбутніх фахівців із агрономії.

Доброго дня, я - Максим Ковальчук, щойно закінчив 1 рік навчання в магістратурі за освітньо-професійною програмою «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» агробіологічного факультету, який логічно завершується виробничою практикою тривалістю у 10 тижнів.

Ви запитаєте: Чому для навчання в магістратурі я обрав саме освітньо-професійну програму «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві»?

Все просто. На сучасному етапі сільське господарство є надзвичайно конкурентним середовищем, цілями виробників сільськогосподарської продукції є отримання найбільшої продуктивності з сталої площі. А це не можливо без використання засобів точного землеробства, що досягається з розділенням полів на елементарні ділянки і диференційним підвищенням їх продуктивності, діагностики стану посівів під час вегетації, регулювання їхнього росту та забезпечення елементами живлення за диференційованих підходів.

Якщо слідкувати за сучасним розвитком агрокомпаній, а не просто текти по течії, то легко помітити, шо елементи прецизійного агровиробництва вже зараз є невід’ємною частиною кожного господарства. І це не залежить від розміру земельного банку. Практично кожна компанія, яка прагне до розвитку, впроваджує елементи точного землеробства: від найменшої із земельним банком у 50-100 гектар - до великих корпорацій та холдингів понад - 50 тисяч гектар. Найменші компанії застосовують більш дешеві методи: безкоштовні знімки, технології автоматичного підрулювання тощо. Найіноваційніші та фінансово більш забезпечені: детальний аналіз ґрунту, диференційоване внесення меліорантів та добрив, диференційований посів та обстеження БПЛА тощо.

Тож, логічним було обрати ОПП «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» в НУБіП України, адже аналогів їй в Україні ще нема.

Якими критеріями я керувався при виборі бази практики?

Підбираючи місце для проходження практики, ставив собі за мету в дійсності практично побачити ті аспекти, що викладали нам на програмі «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві», тому й обрав базою практики господарство «АГРО-РЕГІОН».

 

Що ж зміг побачити і з чим попрактикуватись?

У ТОВ «АГРО-РЕГІОН» я зміг побачити всі аспекти точного землеробства, повний логістичний ланцюг: диференційоване внесення добрив та диференційований посів, обстеження (Phantom 4, Mavic 2) і обробка (XAG P 30) посівів за допомогою БПЛА, точний відбір проб та агрохімічний аналіз ґрунту, супутниковий моніторинг, визначення і застосування основних індексів вегетації (NDVI, EVI, CVI, SAVI), та ГІС технологій (накладання різних карт один на одну).

Всі землі господарства, яких майже 40 тисяч гектар, відрізняються високою строкатістю. Лише в Бориспільському підрозділі понад 9 великих ґрунтових відмін. Тому в господарстві відразу було вирішено: без диференційованого підходу ніяк. Цифрове землеробство вимагає високої точності, тому разом з компанією AgriLab майже всі землі (кожного року їх стає все більше) піддаються детальному аналізуванню. Всі показники ґрунту, які мають значення у вирощуванні культур, детально визначаються і розробляються рекомендації щодо їх поліпшення.

Точне землеробство та агрохімсервіс є також одним із важливих аспектів магістерської програми, з яким мені пощастило практично ознайомитися у господарстві. Усі пожнивні рештки подрібнюються та рівномірно розподіляються по полю. Всі технологічні операції та їх виконання агрономи кожного підрозділу можуть швидко оцінити з висоти пташиного польоту, їх роботи постійно контролюються агрономом-інспектором.

Чи можуть замінити сучасні технології агронома у полі? … що ж думають сучасні компанії?

Незважаючи на всі нові технологічні аспекти, що постійно включаються в технологію вирощування та догляду за культурами, господарство дотримується головного принципу: основні проблеми можна помітити лише знаходячись безпосередньо в полі, так само знайти методи та способи їх вирішення, жодний елемент обстеження на даний час не здатний замінити агронома в полі.

І у заключення наступникам…

Шановні бакалаври, якщо Ви хочете бути найкращими і успішними я раджу Вам: обираючи програму для навчання у магістратурі керуйтесь здоровим глуздом і новітніми трендами агрокомпаній, а не йдіть шляхом найменших зусиль.

Максим Ковальчук,

магістр 1 року навчання агробіологічного факультету

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook