Сім раз відміряй - потім відріж: у плодоовочевому саду розпочалася навчальна практика з обрізування плодових дерев

February 25, 2021

З 23 лютого 2021 р. в університетській лабораторії «Плодоовочевий сад» розпочалася навчальна практика з обрізування плодових дерев та кущів. Незважаючи на те, що земля в саду щедро вкрита снігом і погода ще не зовсім весняна, проте, для спраглих до знань спудеїв, які роблять свої перші кроки на шляху професійного становлення фахівця з садівництва та виноградарства, це не стало перешкодою.

Практичне навчання студентів на кафедрі садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка максимально наближене до майбутнього робочого місця. Це дозволяє молодим людям здобути необхідні компетенції та стати конкурентоздатними на ринку праці. Особливу роль тут відіграє навчальна лабораторія (НЛ) «Плодоовочевий сад», яка знаходиться безпосередньо на території студентського кампусу. Тут студенти мають можливість не лише побачити, як ростуть садові рослини, а й власноруч провести усі технологічні операції з догляду за ними. Скоро розпочнеться календарна весна, а, отже, саме час приступати до основної операції в саду - щорічного обрізування дерев і кущів.

Завдяки тісній співпраці кафедри з бізнесом та постійній допомозі ректорату й керівництва факультету, останніми роками сад стрімко розвивається. Оновлюється матеріально-технічна база: з’явилася нова техніка та знаряддя обробітку ґрунту до неї, закладено сучасний сад яблуні з протиградовою системою, постійно розширюються колекції сортів, встановлюються нові теплиці. Все це значно покращить можливості кафедри у підготовці висококласних садівників-виноградарів, яких дуже потребує Україна. Адже згідно з практиками провідних країн світу та національними рекомендаціями зі здорового харчування, схваленими МОЗ України, овочі та фрукти повинні займати половину щоденної "Тарілки здорового харчування" кожного українця.  

Скоро розпочнеться календарна весна, а отже саме час приступати до основної операції в саду - щорічного обрізування. Відповідно до навчального плану занять, деканатом було підготовлено наказ на проходження практики студентами першого курсу агробіологічного факультету, і за кожною навчальною групою закріплено два керівники. Після проведеного інструктажу з техніки безпеки завідувач кафедри садівництва Борис Мазур продемонстрував особливості обрізування різних сорто-підщепних комбінувань яблуні та черешні. Потім студенти вже самостійно, але під наглядом керівників практики приступили до цієї важливої операції.

 

Процес щорічного обрізування плодових дерев та кущів є висококваліфікованим видом робіт, адже вимагає досконалого знання біології кожної плодової культури. Також потрібно вміти змоделювати потрібну форму крони, передбачити реакцію рослини на проведене обрізування у наступному році тощо. Завдяки обрізуванню садівник  повинен збалансувати в рослині процеси росту та плодоношення, щоб щорічно отримувати високі сталі врожаї якісних плодів.

Щороку майже 200 студентів агробіологічного факультету відточують у саду свою майстерність з «хірургії» плодових рослин у різновікових насадженнях яблуні, груші, черешні, вишні, сливи, аличі, абрикоси, бросквини (персика), винограду, смородини, порічок, лохини, аґрусу тощо. Спершу не всім вистачає сміливості брати в руки секатор чи гілкоріз і видаляти зайві гілки. Але ж поруч завжди є досвідчений інструктор, який і підкаже, і заспокоїть, і руку зафіксує, щоб не тремтіла.

 

Маємо надію, що фізична активність в саду на свіжому повітрі, з дотриманням соціальної дистанції, згуртує студентський колектив, додасть заряду бадьорості, покращить настрій, а це позитивно вплине на процес навчання і покращить рейтинг групи. А наразі, привітаємо наших першокурсників з їхніми першими кроками на шляху професійного становлення фахівця з садівництва та виноградарства, і нагадаємо, що попереду їх очікує цікава навчальна мандрівка довжиною в чотири роки. Під час цієї подорожі на кафедрі садівництва вони відкриють для себе  прецизійні технології садівництва та дізнаються багато нових секретів стародавнього ремесла.

Юрій Андрусик

доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook