РОБОЧИЙ ВИХІДНИЙ РАДИ РОБОТОДАВЦІВ ЮРИДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

February 25, 2020

Хто осягає нове,

плекаючи старе, той може бути вчителем.

   Конфуцій

 

Забезпечення якості вищої освіти стало викликом сучасного світу, основоположним принципом Болонської декларації та незаперечним пріоритетом для академічної спільноти та державної освітньої політики більшості країн світу. Україна «балансує» між новітніми підходами до вищої освіти, її якісних стандартів та існуючим багаторічним досвідом радянської системи освіти, відтак далека від передових позицій у цій сфері. У країні спостерігаються прояви академічної недоброчесності, надання неякісних освітніх послуг та багато інших негативних факторів, що гальмують поступ української вищої освіти.

Члени Ради роботодавців юридичного факультету НУБіП України є об’єктивними стейкхолдерами та намагаються «тримати руку на пульсі». Рада вчасно реагує та допомагає нашим викладам і студентам у визначенні пріоритетів у освітній роботі, надає консультації щодо потреб сучасного ринку «юридичної» праці.   

Декан юридичного факультету Олена Яра розпочала чергову зустріч із визначення основних питань та підкреслила необхідність поглиблення саме динамічної взаємодії між факультетом та роботодавцями, що стане запорукою успішної адаптації випускників у «професійне життя» та представила нового члена ради Ларису Антощук, яка є старшим менеджером, керівником практики з вирішення податкових спорів KPMG в Україні; ліцензований адвокат із досвідом супроводження та консультування міжнародних і українських компаній понад 10 років. Має успішний досвід представництва  у податкових спорах, в тому числі, у вищих судових інстанціях та в Європейському суді з прав людини. Нею були озвучені найпоширеніші проблеми та одночасно і вимоги роботодавців до випускників: відсутність чи низький рівень Soft skills; неможливість вирішувати нестандартні задачі та відсутність аналітичного підходу; неможливість працювати з процесуальними документами; низький рівень іноземної мови. Серед пропозицій було озвучено потребу у налагоджені обміну студентів у межах навчальних програм між вищими навчальними закладами, у тому числі і іноземними та запровадження стипендіальних програм від роботодавців.

Заступник декана юридичного факультету Олена Улютіна  надала для ознайомлення навчальні плани  з переліком компонентів освітньо-професійної програми «Право» та підтримала Ларису Антощук щодо необхідності розвитку у студентів соціальних навиків, а також вкотре акцентувала увагу, на «проблематику» існування для студентів 4 курсу єдиного фахового вступного випробування, що проходить з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення ЗНО для вступу для здобуття ступеня вищої освіти магістра за спеціальністю 081 «Право». Висловили підтримку у цьому питанні і Анатолій Матвійчук, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «International law collegium «Lawart», к.ю.н. та Панталієнко Петро Васильович – суддя Верховного Суду України у відставці, почесний професор НУБіП України. Він разом із Галунько Валентином Васильовичем – директором НДІ публічного права, д.ю.н, професором, наголосили на першочерговій необхідності глибокого вивчення правової теорії та процесуальних дисциплін. Яринко Богдан – арбітражний керуючий, власник  «Юридична компанія Яринко та партнери», наполягав на введені такого спецкурсу як «Правове регулювання банкрутства».

Свою думку щодо проблем освітнього процесу, необхідність розширення як теоретичних знань студентів юридичного факультету, так і поглиблення практичних навиків висловили: В. М. Єрмоленко завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка Василя Зіновійовича Янчука; В. І. Курило завідувач кафедри адміністративного та фінансового права; В. В. Ладиченко завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства; В. О. Качур завідувач кафедри теорії та історії держави і права та С. В. Слюсаренко доцент кафедри адміністративного та фінансового права.

 

Підсумовуючи засідання Ради роботодавців юридичного факультету, декан Олена Яра висловила щиру подяку усім присутнім за цікаву та корисну дискусію.

 

                                                                 секретар Ради роботодавців юридичного факультету

Інна Горіславська

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook