Forestry Quest зібрав у стінах університету 9 команд студентів-лісівників зі всієї України

31 October 2018, 20:54
На базі НУБіП України та ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» 25-27 жовтня 2018 р. відбулися Всеукраїнські інтелектуально-спортивні змагання професійного спрямування «FORESTRY QUEST» серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство».
     Метою даного заходу було підвищення якості підготовки фахівців лісового господарства та активізація участі студентів у громадській і навчально-науковій діяльності, а також профорієнтаційна робота, саме тому розпочалися змагання у день відкритих дверей для випускників коледжів. 
    Головним організатором «Forestry Quest» є СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників»кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, а втілювати ідею проведення заходу в життя допомогли керівництво ННІ лісового і садово-паркового господарства, Боярської ЛДСНаціонального представництва FSC в Україні та ТОВ «Андреас Штіль» в Україні, за що висловлюємо щиру вдячність. 
     У змаганнях прийняли участь 9 команд із усієї України – «3+1» (Житомирський національний агроекологічний університет», «Лісова братія» (Уманський національний університет садівництва, «Тигри», «Злюки бобри», «Команда тверезих людей (КТЛ)» (НУБіП України), «Lubny Foresters» (Лубенський лісотехнічний коледж), «Шацьк-Ліс» (Шацький лісовий коледж ім. В.В.Сулька), «БУКОВИНА» (Сторожинецький лісовий коледж), «Лісовики» (ВП НУБіП України Боярський коледж екології і природних ресурсів). 
     В рамках програми була проведена екскурсія до науково-виробничих об’єктів Боярської лісової дослідної станції – передовика у впровадженні сучасних технологій.
 
     І вже на базі ННВЦ Дзвінківський, де розмістилися учасники, відбулася презентація команд-учасників «Forestry Quest» та жеребкування порядку старту. Варто відзначити яскраві, театралізовані й неординарні презентації від Лубенського ЛТК та Щацького ЛК.
     На офіційне відкриття змагань «Forestry Quest» завітав начальник наукової частини Боярської ЛДС Олександр Мельник, який привітав найкращих українських студентів-лісівників у стінах центру, а також надав історичну фото-довідку про становлення й розбудову ННВЦ Дзвінківський – від перших дерев'яних бараків до сучасного високотехнологічного плацдарму для проведення навчальних практик та всеукраїнських і міжнародних заходів.
     Не дивлячись на осінню прохолоду, майстер-клас від компанії Stihl розігрів учасників перед початком конкурсної частини «Forestry Quest». Представниками компанії було надано цікаву і корисну інформацію та можливість власноруч випробувати новинки лісогосподарської техніки.
     І вже після цього розпочалася затята боротьба за лісівничу першість. Тож, перший етап «Forestry Quest» полягав у двох конкурсах, один з яких «Заміна ланцюга бензомоторної пили», а інший – «Розкряжування колоди механізовано». Учасники показали свої вміння, спритність і точність виконання конкурсних завдань. Переможцями конкурсу «Заміна ланцюга бензомоторної пили» стали: І місце – Микола Терлибовка (Сторожинецький ЛК ), ІІ місце – Максим Бур’янчук (ЖНАЕУ), ІІІ місце – Ростислав Лахович (НУБіП України). У конкурсі «Розкряжування колоди» перемогли: І місце – Василь Мартиненко (ЖНАЕУ), ІІ місце – Віталій Клименко (УНУС), ІІІ місце – Руслан Буряк (НУБіП України).
    Другий етап «Forestry Quest» був найвиснажливішим, адже учасникам довелося подолати маршрут протяжність понад 7 км та визначити понад 50 зразків. Для цього знадобилася неабияка фізична підготовка та знання із профільних дисциплін – ботаніки, дендрології, біології лісових звірів і птахів, лісовготоварознавства, фітопатології та ентомології, а також навики з лісової таксації. Найспритнішою та найбільш обізнаною виявилася команда «Тигри» із НУБіП України, яким знадобилося всього 1 година 24 хвилини на подолання всього маршруту та найбільшу кількість правильних відповідей.
     Третій етап «Forestry Quest» – це таксація лісового насадження. Найбільш здібними виявилися команди «Lubny Foresters» із Лубенського ЛТК (І місце), «Команда тверезих людей» із НУБіП України (ІІ місце) та «БУКОВИНА» із Сторожинецього ЛК (ІІІ місце).
     В той час поки учасники очікували результатів, а журі напружено працювало, на змагання завітав професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктор Маурер, який привітав майбутніх фахівців лісової галузі і звернув їхню увагу на важливість правильних і лісівничих підходів до відтворення лісів в Україні.
     Також співробітники Національного представництва FSC в Україні на чолі із Павлом Кравцемпровели цікаву і пізнавальну вікторину для всіх бажаючих. За сумою набраних балів у вікторині перемогли команди НУБіП України «Злюки бобри» та «Тигри».
     Приємним сюрпризом від Боярської ЛДС став фотоконкурс, за результатами якого переможцями стали Руслан Буряк та Наталія Самусік, які отримали цікаві і пам’ятні призи за неординарне спільне фото.
     Боротьба за першість серед студентів-лісівників із усієї України була дуже напруженою, а бали за кожен етап вносили свої корективи і до останньої хвилини важко з упевненістю було сказати, хто ж чемпіон 2018 року. Тож у загальному підсумку найкращі результат показали команди-призери: «Lubny foresters» (Лубенський ЛЛТК) – І місце, «Тигри» у складі Крістіни Тосунової, Олександра Горицького, Ігоря Міщенка та Ярослава Федчика (НУБіП України) – ІІ місце, «БУКОВИНА» (Сторожинецький ЛК) – ІІІ місце. Вітаємо переможців та бажаємо успіхів у подальшій підготовці як висококваліфікованих фахівців лісового господарства!
     Висловлюємо подяку за допомогу в підготовці і проведенні Всеукраїнських змагань «Forestry Quest» керівництву ННІ лісового і садово-паркового господарства, ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», ТОВ «Андреас Штіль» в Україні, Національному представництву FSC в України та Товариству лісівників України. Також вдячні Wooden goods from Yevhen Huts та L-Sel Group за виготовлення призів. Особлива вдячність аспіранту кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Юрію Іваненку за дизайн та завідувачу навчально-наукової лабораторії технологій оброблення деревини Денису Зав’ялову за втілення у життя неперевершених чемпіонських лісівничих кубків!
     І звісно, окрема подяка асистенту кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Олександру Лесніку, аспіранту Петру Дячуку та всім студентам СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників», які наполегливо і сумлінно працювали над організацією й проведенням заходу.
     Але на цьому «Forestry Quest» не завершився, адже розпочато ФОТОКОНКУРС найкращих селфі із організаторами на чек-поінтах і триватиме він до 4 листопада. Тож підтримайте команди НУБіП України «лайками» безпосередньо під фото на Facebook-сторінці гуртка @KFSA.UA.


Ганна Лобченко,
старший викладач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, 
керівник СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників»
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook