Вміння слухати — мистецтво, якому можна навчитись

14 February 2018, 21:06

"Просте розвішування вух є привацією почутого розуміння.

Мовлення та слухання ґрунтується на розумінні.

Останнє не виникає ні від багаторічивості, ні від діловитого підставляння вух.

Тільки хто вже розуміє, уміє вслухатися"

М. Хайдеггер

 

В аудиторіях юридичного факультету триває другий навчальний тиждень. І першокурсники уже виявили бажання втягнутися в роботу студентського наукового гуртка «Клуб юних теоретиків», адже його засідання відбуваються у незвичному форматі. Цього навчального року керівник гуртка Віра Качур вирішила ризикнути і відійти від традиційних форм діяльності.

Так, 20 листопада і 04 грудня 2017 року нашу роботу ми присвятили правовому аудіюванню. Адже вміти слухати і вслухатися є не менш важливо для майбутнього правника.

 

Учасники засідання від 20 листопада 2017 року.

Зліва направо: перший ряд: Марина Руда, Катя Гаєва; другий ряд: Олександр Мельник, Катерина Бамбуза, Марина Масько, Аліна Мартьянова; третій ряд: Яромлюк Віталій, Вадим Анохін, Олег Осипенко, Пєшков Даніїл

 

Завдання були взяті із ЕНК «Теорія держави і права. Ч.1», де правове аудіювання було передбачено для двох змістових модулів як самостійна робота. Саме перевірка прикріплених робіт і наштовхнула на ідею розібрати це завдання, виявити похибки юних колег і підказати шляхи їх виправлення.

 

Учасники засідання від 04 грудня 2017 року.

Зліва направо: перший ряд Зліва направо: перший ряд: Марина Руда, Марина Масько, Аліна Мартьянова, Катерина Бамбуза, Вікторія Червонна; другий ряд: Віра Качур, Євгеній Ковнір, Пєшков Даніїл

 

Предметом розгляду під час цих двох засідань став випуск «Діалоги про право» від 15 січня 2016 р., в якому гостем Павла Петровича Богуцького був академік, доктор юридичних наук, заслужений діяч науки і техніки України Петро Мойсейович Рабінович.

Наше завдання полягало в тому, щоб здійснити аналітичний огляд прослуханого відеосюжету «Право і людина у контексті українського права» і дати не лише відповіді на питання, що виникали по ходу перегляду, а й навчитися аналізувати прослухане.

Такий вид роботи настільки зацікавив студентів, що вони виявили бажання повторити його ще раз. І уже наступного тижня предметом перегляду та прослуховування стане відеосюжет «Діалоги про право» від 27.04.2016 р. «Верховенство права в Україні: теорія і практика», а гостем буде Микола Іванович Козюбра, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної академії правових наук, дійсний член Академії політичних наук, суддя Конституційного Суду України у відставці, заслужений юрист України.

 

Відтак до зустрічі у весняному семестрі 2017-2018 навчального року.

 

Бажаю усім нам наснаги, допитливості, терпіння та працелюбства!

 

Віра Качур,

науковий керівник «Клубу них теоретиків»,

завідувач кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook