3 березня – Всесвітній день дикої природи

March 3, 2023
Коли буде зрубане останнє дерево,
коли буде отруєна остання річка,
коли буде спійманий останній птах, –
тільки тоді ви зрозумієте, що гроші не можна їсти.
Мудрість індіанського народу
 
  Мільярди людей у розвинутих країнах і країнах, що розвиваються, щодня отримують вигоду від використання диких видів для отримання їжі, енергії, матеріалів, медицини, відпочинку, натхнення та багатьох інших життєво важливих вкладів у добробут людини.
  Прискорення глобальної кризи біорізноманіття, коли мільйонам видів рослин і тварин загрожує зникнення, ставить під загрозу цей внесок у життя людей.
 
 
  Всесвітній день дикої природи (WWD) – це можливість відзначити багато прекрасних і різноманітних форм дикої фауни та флори та підвищити обізнаність про безліч переваг, які надає людям їхнє збереження. Водночас День нагадує нам про нагальну потребу посилити боротьбу зі злочинністю проти дикої природи та зменшенням чисельності видів, що викликані діяльністю людини, що має широкомасштабні економічні, екологічні та соціальні наслідки – un.org.
  Дика природа є невід’ємною частиною нашої планети. Адже неможливо уявити собі світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин, що не підвласні людині. Та нажаль, проблема збереження довкілля і його окремих складових загострюється з кожним роком. Тому питання, що пов’язані зі збереженням дикої флори та фауни, вже давно стали окремим напрямком міжнародного співробітництва. Саме з цієї причини 3 березня 1973 р. була прийнята Конвенція, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори та фауни, відому як CITIES. Метою Конвенції є гарантування, що міжнародна торгівля (експорт, імпорт та ін.) дикими тваринами та рослинами не буде створювати загрозу їх існування. Конвенція CITIES залежно від видів тварин та рослин включає три додатки: зникаючі види, вразливі види та види, які вносяться за ініціативою сторін з метою попередження торгівлі з їх території.
 
 
  Із метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення 20 грудня 2013 р. на 68-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановили проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження дикої природи – podil.kyivcity.gov.ua.
  Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю дикими видами флори та фауни, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 р. – podil.kyivcity.gov.ua.
 
 
  У 2023 р. Всесвітній день дикої природи відзначатиметься під гаслом «Партнерство для збереження дикої природи », вшановуючи людей, які роблять зміни.
  Партнерства діють у великих масштабах або залучають кількох дітей чи школу. Для одних це може бути організація шкільного розпродажу на користь природоохоронної групи, для інших це може бути розміщення фотографій в Інтернеті для підвищення обізнаності про зникаючі види. Усі вони однаково дієві.
  Цього року ООН відзначає особливе партнерство: 50-ту річницю Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).
  Ця Конвенція є міжнародною угодою між урядами для забезпечення того, щоб міжнародна торгівля зразками диких тварин і рослин не загрожувала виживанню видів. Сьогодні вона надає різний ступінь захисту більш ніж 37 000 видів тварин і рослин – un.org.
  Відзначання цього дня привертає увагу до дикої природи, її вагомості для забезпечення розвитку та добробуту людини. Закликаємо всіх громадян свідомо й дбайливо ставитись до багатств дикої природи, берегти їх і примножувати заради майбутніх поколінь – podil.kyivcity.gov.ua.
 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook