Питання біоенергетики у фокусі уваги науковців

March 14, 2023

 

   Проблеми формування та розвитку біоенергетики є важливим загальнодержавним завданням, оскільки тут тісно переплітаються економічні, соціальні та екологічні питання, що потребує врахування багатьох складових: сировинного біоенергетичного потенціалу, енергетичних ринків, екологічної рівноваги, продовольчої і цінової безпеки тощо.

   Значна увага, під час проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві»присвяченої 125-річчю НУБіП України, яка відбулася 10-11 березня 2023 року за ініціативи факультету аграрного менеджменту, кафедри економічної теорії та навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України була приділена дослідженню цих та багатьох інших питань. До конференції через онлайн-платформу та в режимі перегляду онлайн-трансляції у реальному часі загалом долучились близько 60 учасників, серед яких були науковці, представники бізнесу, спеціалісти в даній галузі.




   З вітальним словом, в якому було відзначено надзвичайну актуальність наукового зібрання, виступив д.е.н., професор, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук.


   Лариса Карпенко, к.е.н., доцент, т.в.о. декана факультету аграрного менеджменту також побажала вдалих доповідей та гарячих дискусій, відзначивши велику актуальність теми конференції в непростих сучасних умовах воєнного стану.
   Основні напрями та тенденції розвитку біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві на початку конференції окреслив д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної теорії Микола Талавиря.

   Традиційною вже є доповідь д.т.н. Георгія Гелетухи, який представляє громадську спілку «Біоенергетична асоціація України». Він здійснив порівняльний аналіз розвитку біоенергетичної галузі в країнах ЄС та Україні, розглянув економічну та технологічну ефективність різних видів агросировини для виробництва біогазу та багато інших питань. У кінці доповіді він зробив висновок, що Україна має значний потенціал розвитку біоенергетики в найближчому майбутньому.

   Тетяна Желєзна, к.т.н., Інститут технічної теплофізики НАН України окреслила перспективи та фактичний стан виробництва та споживання біоетанолу в Україні. Цікавою була інформація про експортні можливості біоетанолу з України.


   Семен Драгнєв, к.т.н., Інститут технічної теплофізики НАН України у доповіді відмітив, що лідером виробництва біодизелю є країни Європейського Союзу, що дає можливість скористатися їх досвідом для розширення такого виробництва в Україні.



   Привітав учасників конференції Віктор Івченко, Голова Національної науково-технологічної асоціації України, якай висловив сподівання, що учасниками конференції буде зроблено не один, а кілька кроків вперед, які робить наука в цьому напряму.


   Юрій Сенюк, к. ф-м. н., дійсний член Української академії наук, заступник Голови Національної науково-технологічної асоціації України розпочав цикл наукових дискусій, які стосуються нового напряму розвитку біоекономіки – біоекономіки здоров’я. Зокрема, він у своїй доповіді окреслив основні фактори, які впливають на рівень здоров'я населення, та яку роль у економічному розвитку країни займає людський капітал.




   Лариса Бондаренко, представник ТОВ «Агросюрвейер» розповіла про перспективи розвитку такого напряму біоекономіки, як виробництво та використання біовугілля.


   Генадій Голуб, д.т.н., професор розповів про основні проблеми виробництва і використання біопалива в агроекосистемах.


   На пленарному (панельному) засіданні були заслухано у тому числі доповіді д.е.н., професора Віри Бутенко «Тенденції розвитку біоекономіки», доцентів Наталі Болгарової «Основні аспекти екологічного інвестування», Юрія Власенка «Біоенергетичний потенціал як парадигма інклюзивного розвитку аграрного сектору України», Інни Гущі «Тhe main drivers of the bioeconomy», Оксани Пащенко «Сучасні технології обробітку грунту» та інших.
   Слід відзначити активність здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії, які у рамках даної конференції здійснювали апробацію своїх наукових досліджень. Зокрема, Дмитро Александров розглянув питання використання біоенергетичного потенціалу сільського господарства для заміни традиційних видів енергії альтернативними, Павло Ястребов окреслив взаємозв’язок розвитку органічного землеробства та рівня здоров’я населення, Олег Мацола розглянув проблеми управління зовнішньоекономічною діяльністю аграрних підприємств під час воєнного стану, Микола Байдацький охарактеризував ризики експорту аграрної продукції, Дмитро Мельник визначив значення біометанового сектору України в період воєнного стану, Василь Полюхович розповів про можливості використання решток соняшника та інших відходів аграрного виробництва у біоенергетиці, У Жофань дослідив особливості аграрного маркетингу на сучасному етапі.
   Активну участь у конференції взяли студенти Анна Петрик, Лілія Сіднєва, Анастасія Бронішевська, Анна Тоюнда, Анастасія Адаменко, Марина Алексеєва, Ангеліна Бабенко, Дар’я Бутовська, Вікторія Гавриш, Іван Жуков, Єлизавета Козуб, Юлія Хомин та інші.
   Упродовж конференції велися дуже жваві дискусії, різносторонньо обговорювалися актуальні питання
Важливим результатом даної конференції є те, що її учасники мали змогу обмінятися контактами та започаткувати взаємодію між наукою та бізнесом.
   Організаційний комітет висловлює подяку усім учасникам, котрі долучилися до проведення міжнародної науково-практичної конференції та сподівається на майбутню співпрацю.

Віра Бутенко,
д.е.н., доцент кафедри економічної теорії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook