Всесвітній день вишиванки - сьогодні!

May 19, 2022
 Одягну я зранку білу вишиванку,
Заплету у косу я червоний мак,
Вмиюся росою з зілля на світанку
І піду між люди так.
Хай усі навколо день новий стрічають,
Хай співають гучно радісних пісень,
Бо сьогодні свято (Українці знають!)
Й весело святкують вишиванки День!
 
   Всесвітній день вишиванки, який відзначають сьогодні – це свято, яке покликане сприяти збереженню споконвічних народних традицій створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.
   День вишиванки традиційно святкують у третій четвер травня. Цей день не є офіційним святом, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас, та до нашої культури люди.
   Українську вишиванку часто називають «кодом» нації. Залежно від історичного регіону України деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються, тому за допомогою зашифрованих у ній символів можна визначити регіон походження її власника.

   Історія походження Дня вишиванки.

   Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького Національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк, котра попросила своїх одногрупників, щоб ті вибрали якийсь один день й одяглися усі у вишиванки. Її підтримали інші студенти та викладачі й одяглися відповідно. Спершу вишиванки вдягнули декілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Нині ж цього дня традиційно вдягають вишиванки по всьому світу.

   У кожному регіоні України є своя техніка вишивання,орнамент і традиційні кольори вишивки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками. В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння. Вишивання однієї сорочки може тривати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності техніки.

   

 

 

 

Куратор 3 к., 1 гр., ст. викл.

А.В. Дащенко

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook