Співробітники УЛЯБП АПК підвищують кваліфікацію з біоінформатики

20 грудня 2019 року
     Сьогодні важко уявити будь-яку біологічну галузь без використання молекулярно-біологічних методів дослідження. Діагностика інфекційних захворювань, генотипування, експресія генів, метагеноніка, філогенетичний аналіз, повногеномне секвенування… І це далеко не повний перелік методів у молекулярній біології які у розвинутих країнах є вже рутинними дослідженнями. Більшість із цих досліджень вимагають роботи із різними біоінформатичними базами даних та іншими ресурсами для аналізу нуклеотидних та амінокислотних послідовностей.

     В рамках концепції «Єдине здоров'я» за підтримки «Програми зменшення біологічної загрози в Україні» співробітники УЛЯБП АПК Виговська Лілія Миколаївна, завідувач відділу мікробіологічних досліджень та Іщенко Людмила Мар’янівна, завідувач відділу молекулярно-біологічних досліджень, взяли участь у навчальному семінарі «Огляд ресурсів та інструментів з біоінформатики». Навчання проводила кандидат фізико-математичних наук Inna Dubchak (Lawrence Berkeley Laboratory, USA).

     Протягом 5-ти днів Inna Dubchak знайомила учасників семінару із різними біоінформатичними базами та онлайн-ресурсами для аналізу нуклеотидних послідовностей та побудови філогенетичних дерев.

     Велика увага була приділена практичній роботі, кожен учасник отримав свої нуклеотидні послідовності з якими працював протягом семінару.

     Захід проходив у неймовірно затишній атмосфері, лектор ділилася своїм багаторічним досвідом у галузі біоінформатики, а учасники семінару обмінювалися корисною інформацію щодо своїх досліджень. А, оскільки, серед учасників були як спеціалісти ветеринарної медицини так і гуманної медицини обмін результатами досліджень був особливо цікавим та актуальним і щодо пошуку потенційних партнерів для спільних наукових досліджень.

Висловлюємо вдячність керівництву «Програми зменшення біологічної загрози в Україні» за запрошення до участі у семінарі.

Л.М. Іщенко, Л.М. Виговська
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook