Вчена рада: якість підготовки лікарів ветеринарної медицини, підсумки вступної кампанії 2019 та група стратегічного планування

25 вересня 2019 року
     25 вересня 2019 року. Вчена рада університету провела своє чергове засідання. За усталеною традицією воно пройшло на виїзді – на базі факультету ветеринарної медицини. Відкриваючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко відмітив ті позитиви, які протягом останніх років відбуваються на факультеті. Якість навчання, великий конкурс при вступі, науковий пошук, оновлення і розширення матеріально-технічної бази – все це заслуга колективу, очолюваного деканом Миколою Цвіліховським. Члени вченою ради мали змогу побачити це все на свої очі під час короткої екскурсії. 

 

 

       Розпочали засідання з вручення нагород науково-педагогічним працівникам та спортсменам, які мають видатні заслуги та перемоги. 

 

  

   Потому ректор доповів про діяльність університету у вересні. Здійснено якісний набір студентів на навчання, а загалом до навчання приступило 520 академічних груп. Для першокурсників, які висловили бажання поліпшити знання з базових дисциплін – математики, фізики, хімії та біології – організовані безкоштовні адаптаційні курси. Триває набір на підготовче відділення, тут маємо вже більше 60 абітурієнтів. На контролі ректорату перебуває ситуація в студентському кампусі, де налагоджена система виховної роботи, коли щотижня підбиваються підсумки за участі заступників декана, щомісячно – під головуванням керівника структурного підрозділу. До аспірантури прийнято 87 осіб. Міжнародна діяльність насичена взаємними візитами науковців і студентів, йде активний набір іноземців на навчання. Триває збір пізніх зернових та посів озимих в навчально-дослідних господарствах. Господарники університету підготували проект перебудови частини недобудованого лабораторного модуля в спортивний комплекс і цього року почнуть його реалізовувати.

 

     Про виконання рішення вченої ради щодо організації навчального, наукового, виховного процесів та розвитку матеріально-технічної бази колективом факультету ветеринарної медицини доповів декан Микола Цвіліховський. І розпочав він з оптимізації структури факультету, оптимізації мережі кафедр і лабораторій, яка стала більш ефективною. Окремо декан зупинився на кадровому забезпеченні та вступній кампанії. На факультеті працюють викладачі і науковці високо рівня, колектив щороку поповнюється молоддю. Щороку зростає кількість абітурієнтів, бажаючих навчатися на ветеринарного лікаря, підвищується і їх рівень підготовки. Велику і плідну співпрацю факультет має з роботодавцями – окрім осучаснення навчальних програм і планів, підтримки в розвитку бази, підприємці організували повноцінне якісне практичне навчання для студентів. Придбання спеціалізованого обладнання при сприянні ректорату для клінічного центру «Ветмедсервіс», який також є основним місцем проходження практик, дозволив підрозділу стати сучасним закладом цього профілю. На факультеті працює й унікальний банк крові тварин. Розширилася й міжнародна співпраця, науковці не тільки беруть участь в академічних обмінах, але й започатковані спільні дослідницькі проекти, виграються гранти на науку. Студенти факультету мають належні побутові умови проживання в гуртожитку, які спільними зусиллями ректорату і колективу постійно поліпшуються. Разом з тим науково-педагогічним працівникам потрібно активізувати публікаційну активність, організувати спецкурси для студентів і фахівців щодо підвищення кваліфікації, підготуватися до викликів, які стоять перед вищою освітою.

  

  

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша відмітив кроки, здійснені факультетом з виконання попереднього рішення вченої ради – навчальні плани та програми кореспондуються з аналогічними в університетах країн Євросоюзу, а заповнення ліцензійного обсягу взагалі поза дискусій. Також він представив опитування студентів щодо якості, на їхню думку, викладання тих чи інших дисциплін, мотивації до навчання та причин пропусків. Щодо останнього, то майже половина опитаних відповіли, що відвідують не всі заняття через те, що не мають коштів на проживання і змушені працювати. Члени вченої ради, які відвідали заняття, високо оцінили їхню організацію. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко проаналізував наукову діяльність колективу та відмітив ріст надходжень до спеціального фонду. Активну участь в науковому пошуку беруть і студенти, презентуючи найкращі доробки у стартап-школі. Вчена рада взяла інформацію декана до відома, ухвалила рішення розглянути на розширеному засіданні вченої ради факультету, а колективу надати пропозиції з поліпшення роботи. 

 

   

     Наукову доповідь за темою інтелектуальні алгоритми керування для автоматизації складних біотехнічних об’єктів представив завідувач кафедри автоматики Віталій Лисенко. Їх використання дозволяє не тільки економити енергоресурси і мінімізувати затрати на виробництві, а й динамічно пристосовуватися до змін умов.

  

     Проректор Сергій Кваша озвучив підсумки вступної кампанії для нашого університету. НУБіП увійшов до ТОП-10 вишів за кількістю державного замовлення на підготовку бакалаврів, зберігає лідерство серед університетів агробіологічного профілю. Також він сформулював цілі на вступну кампанію майбутнього року – наростити контингент студентів, зокрема з високими балами, збільшити державне замовлення, поліпшити студентський побут, розширити перелік галузей знань, за якими здійснюється підготовка фахівців. А для цього розгорнута широкомасштабна профорієнтаційна робота.

  

     За ініціативи науковців університету вчена рада схвалила проект звернення до Президента України щодо запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення та доручила після доопрацювання направити її голові державі

     Вчена рада присвоїла вчені звання, розглянула рекомендації навчально-методичної ради, схвалила до друку навчально-методичну і наукову літературу, затвердила звіти стипендіатів Кабінету Міністрів України, внесла зміни до правил прийому на 2019 рік та Положення про екзамени та заліки, затвердила Антикорупційну програму.

     Також вчена рада утворила групу стратегічного планування розвитку НУБіП України

Денис Рудень
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook