Екскурсія студентів спеціальності 205 «Лісове господарство» магістерської програми «Захист лісу» до Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України

11 квітня 2019 року
смт Чабани, кафедра лісівництва

        11 квітня 2019 року студенти спеціальності 205 «Лісове господарство» магістерської програми «Захист лісу» разом із професором кафедри лісівництва Гойчуком А.Ф. та старшим викладачем кафедри лісівництва Кульбанською І.М. познайомились із роботою та досягненнями Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК (УЛЯБП АПК) Національного університету біоресурсів і природокористування України.
      УЛЯБП АПК приймає участь у розробці, гармонізації, адаптації і вдосконаленні методів дослідження показників якості і безпеки сировини та продукції АПК, їх стандартизації та впровадження у виробництво.


              Рис. 1. Завідувач відділу проблем біорізноманіття і сталого розвитку УЛЯБП АПК проф. Дрозда А.Ф. знайомить студентів зі специфікою та актуальністю роботи відділу

     

     Відділ проблем біорізноманіття і сталого розвитку спеціалізується на вирощуванні біологічних агентів, зокрема: трихограми (Trichogramma evanescens), габробракона (Habrobracon hebertor) та золотоочки звичайної (Chrysopa comea). Це надійний, ефективний та екологічно чистий засіб боротьби зі шкідниками та хворобами рослин.

Рис. 2. Особливості технології вирощування Trichogramma evanescens

 

       В останнє десятиріччя виявляється значний науковий і практичний інтерес до використання трихограми в Україні та за кордоном. Перевагами є нескладна практика лабораторного розведення, здатність швидко накопичуватись під час розведення та випусках, використання трихограми для знищення шкідників на нешкідливій стадії (яйця) і порівняно висока біологічна ефективність. Також випуски трихограми можна чергувати з використанням інших видів захисту рослин.

Рис. 3. Перевірка якісних характеристик партії трихограми

       

     Студентам надали можливість розглянути під мікроскопом наслідки паразитичної діяльності Trichogramma evanescens та прийняти безпосередню участь у процесі перевірки якісних характеристик партії трихограми. Адже, як кажуть, краще один раз побачити))).
    Ектопаразит габробракон поряд з трихограмою посідає провідне місце в біологічному захисті овочевих, плодових, технічних та інших сільськогосподарських культур. Спеціалісти відділу поділились своїми досягненнями у розробці спеціальних дієт для вирощування лабораторних популяцій Habrobracon hebetor.


Рис. 4. Співробітники відділу розповідають про біологічні особливості ентомофагів – основних агентів біозахисту рослин

     

    Також не менш ефективним біоагентом у біологічному захисті є золотоочка звичайна (Chrysopa comea Steph). Це – багатоїдна комаха, особливо активно знищує попелиць, медяниць, кліщів, несправжніх щитівок, совок, молей.

Рис. 5. Вирощування ентомофагів у лабораторних умовах

     

      Завершальним етапом екскурсії було відвідування інсектарію ентомофагів та спостереження та роботою співробітників.

Рис. 5. Екскурсія до інсектарію ентомофагів

   

     Студенти отримали цінний досвід та відповіді на свої запитання стосовно отримання високоякісної (екологічно безпечної) продукції за умови збереження біологічного різноманіття біоценозів.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook