У Агрономічній дослідній станції застосовують інноваційні технології при підживленні кукурудзи

19 червня 2018 року

     Одним з найактуальніших питань отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур є ефективне мінеральне живлення. Сучасні світові технології передбачають не тільки чітко нормоване внесення мінеральних добрив, а й оптимальну фазу внесення, спосіб, регулювання глибини заробки різних видів добрив та, навіть, дозування внесення в залежності від визначеного комп’ютерними засобами вмісту поживних речовин в різних частинах одного й того ж поля.

     В Агрономічній дослідній станції днями було підживлено біля 300 га кукурудзу на зерно та силос карбамідно-аміачною сумішшю за допомогою сучасного міжрядного культиватора з одночасним внесенням рідких добрив ROW-MASTER RN 6000/C8R, розробленим та виготовленим кампанією Bednar (Чеська Республіка). Завдяки своїм конструктивним особливостям культиватор чітко копіює поверхню ґрунту та забезпечує ефективне проникнення робочих органів у ґрунт для доставку рідких добрив на однакову глибину (10 см) по всьому полю. Агрегат оснащений оптичною системою управління CultiCam, що здатна керувати агрегатом і направляти його чітко по міжряддю, щоб запобігати пошкодженню рослин.

     Завдяки надійності роботи культиватора вдалося за кілька днів внести 40 тонн КАС на площу біля 300 га з нормою внесення 180 л/га. А отже рослини вчасно отримали необхідне живлення в оптимальній дозі. Багатофункціональність культиватора дозволила одночасно з підживленням провести міжрядний обробіток, знищити «кірку» та стимулювати надходження кисню до кореневої системи. Для кукурудзи це особливо важливо, тому що вона формує урожай завдяки функціонуванню повітряних коренів. Чим більше рослина сформує таких коренів, тим вище буде урожай і більш виповненими будуть качани.

     Треба засвідчити, що одразу після культивації з внесенням добрив у Агрономічній дослідній станції протягом доби випало 28 мм опадів. Кукурудза помітно пішла в ріст, а отже є надія на відмінний результат восени.


Василь Туринський,
начальник відділу організаційної
діяльності НДГ та навчально-виробничої практики

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook