Україна–Узбекистан: НУБіП став учасником проекту TOPAS

23 лютого 2018 року

     Цього тижня в місті Самарканд (Узбекистан) відбулась перша організаційна зустріч учасників проекту ERASMUS + «Від теоретично-орієнтованого до практичного навчання у аграрній сфері» (TOPAS).

     Делегація від НУБіП України була представлена деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою, старшим викладачем кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Дмитром Кирилюком та асистентом кафедри економічної кібернетики Катериною Тужик.

     Проект TOPAS розрахований на 2017-2020 роки. Координатором проекту виступає Університет прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф (Німеччина) (керівник проекту проф. Ральф Шлаудерер). Університети-бенефеціари: Національний університет біоресурсів і природокористування та Сумський національний аграрний університет (Україна), коледж університету Ріттл (Великобританія), Вроцлавський природничий університет (Польща), Університет сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини Іон Іонеску з Бреда (Румунія), Вірменський національний аграрний університет, Єреванський державний університет (Вірменія), Самаркандський аграрний інститут та Андижанський сільськогосподарський інститут (Узбекистан).

     Широкий спектр заходів в рамках проекту сприятиме переходу від фронтальної освіти, що ґрунтується на засвоєні знань, до нефронтальної - яка орієнтована на студентів та передбачає отримання більше практичних навичок. З цією метою передбачається розробка методологічних підходів для нефронтального практично-орієнтованого навчання, вдосконалення професійно-орієнтованих практичних програм підготовки фахівців економічного профілю для аграрної сфери на основі компетентісного підходу.

     Проект також передбачає розроблення міждисциплінарної та відкритої для будь-яких користувачів платформи з метою сприянню співробітництву між підприємствами та університетами, розширення співпраці з аграрними формуваннями, впровадження інновацій у практично-орієнтоване навчання та викладання. В рамках проекту буде сформовано спеціальну базу даних, яка може бути корисною як для навчального і дослідницького процесу, так і для осіб, що приймають рішення з питань розвитку аграрного сектора.

     Протягом зустрічі університети-партнери поділилися досвідом підготовки фахівців для аграрного сектору економіки, зокрема особливостями планування навчального процесу, системи практичної підготовки студентів, співпраці університетів з аграрним бізнесом тощо.
     У ході жвавих обговорень були розроблені та поставлені конкретні заходи перед університетами. Серед них поліпшення методики навчання студентів, впровадження та використання в навчальний процес платформи MOOC, залучення бізнесу в навчальний процес, поліпшення умов проходження навчальної практики студентами освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр», аналіз статистики працевлаштування випускників університетів, проведення опитування представників бізнесу та студентів.

   Значна увага учасників зустрічі зосереджувалась на питаннях розробки критеріїв оцінки і моніторингу якості реалізації проекту, забезпечення впровадження результатів в навчальний процес.
     У результаті проведеної зустрічі затверджено логотип, календарний план та систему звітності реалізації проекту TOPAS, розподілені також обов’язки між учасниками університетами-партнерами та створено Колегію проекту до якої ввійшов від нашого університету Анатолій Діброва.

     Ректор Самаркандського сільськогосподарського інституту професор Тоштемір Остонакулов, який, до речі, закінчив наш університет в 1987 році, з теплотою в серці згадав роки навчання, своїх викладачів з агрономічного факультету та привітав наш колектив з ювілейною датою – 120 років з дня заснування НУБіП.

Катерина Тужик

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook