Профорієнтація – одне з чільних питань сьогодення

21 лютого 2022 року

Ні для кого сьогодні не секрет, що прихід вступника до закладу освіти – це не початок, а, по суті, майже фінал довгого шляху професійного вибору, профорієнтаційної роботи, яку маємо проводити, аби навчальні аудиторії Національного університету біоресурсів і природокористування України заповнили кращі випускники загальноосвітніх закладів і фахових коледжів, свідомі свого вибору.

Саме таким правилом керуються викладачі кафедри педагогіки, коли відвідують загальноосвітні школи чи заклади передвищої фахової освіти Києва, області та інших міст і сіл України, а також організовуючи онлайн-зустрічі через діючі у окремих регіонах карантинні обмеження.

Пальму першості у питаннях профорієнтації тримає завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник, який зимовими місяцями провів профорієнтаційні зустрічі у Путрівському опорному закладі освіти, Спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів ім. О.С. Маковея з поглибленим вивченням інформаційних технологій та технологічних дисциплін м. Заліщики, Спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури №273 м. Києва.

http://nvk.org.ua/wp-content/uploads/2020/05/%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_viber_2021-04-16_13-19-05.jpg
Випускники СШ № 273 зацікавилися підготовчими курсами для вступників НУБіП та участю в олімпіаді: Глибовець Дар'я та  Рябцева Карина пройшли реєстрацію та стали слухачами підготовчих курсів. 
Візит до Путрівського опорного закладу освіти, з яким кафедра педагогіки співпрацює досить тісно і в науковому плані, припав на «джинсову п'ятницю»: такі заходи проводяться у закладі як данина часу, адже  джинсовий одяг - найпопулярніший у світі! Учні були раді візиту, бо вже, як зізнались самі, засумували за «живим» спілкуванням. Руслан Васильович розповів про особливості вступу, запропонував заповнити анкети вступника. 
http://nvk.org.ua/wp-content/uploads/2020/05/142773319_2478572382450637_4296241989694819961_o-768x1024.jpg
Днями професор кафедри педагогіки Оксана Васюк  та доцент цієї ж кафедри Леся Маценко провели дистанційну зустріч із випускниками Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 41 (директор - Наконечна Світлана Василівна), про яку розповіли і на сторінці свого закладу освіти. 
Із задоволенням вислухали інформацію і одинадцятикласники, які цікавились питаннями роботи підготовчих курсів НУБіП, переліком документів, необхідних для вступу, тощо.
Із випускниками Херсонщини, а саме з учнями Херсонської загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів № 44 (директор - Перегняк Олександр Адамович) поспілкувалася і асистент кафедри Надія Діра, яка розповіла присутнім на зустрічі про всі переваги навчання у Національному університеті біоресурсів і природокористування України: можливість ступеневої освіти, можливість формування індивідуальної освітньої траєкторії, можливість навчатись за програмою подвійного диплому, можливість стажування за кордоном.
 
Старший викладач кафедри Лідія Чередник завітала до Дніпровського індустріально-педагогічного фахового коледжу, аби запросити випускників спеціальності Професійна освіта продовжити навчання за скороченим терміном у НУБіП. Випускниця цього коледжу минулого року, Закришка Іванна, є однією з кращих студенток групи ПО-21002бск. Коледж зустрів урочистістю і вишуканістю, національними кольорами і гімном України у виконанні студентів та викладачів, бо це був важливий для українців день – День єднання.
 
Випускники цікавилися можливістю навчання за програмою подвійного диплому, особливостями складання фахового вступного випробування. Двоє випускників спеціальності Професійна освіта (Нікуліна Дар’я  та Неклеса В’ячеслав) зареєструвалися на інформаційно-підготовчі курси, організовані саме для підготовки до успішного складання фахового вступного випробування.
Також Лідією Чередник було проведено дистанційну профорієнтаційну зустріч зі студентами випускного курсу спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ВСП «Олександрійський аграрний фаховий коледж Білоцерківського національного аграрного університету», викладачка якого, Олена Спільник,  є здобувачкою другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 011 Педагогіка вищої школи. 
Активну профорієнтаційну роботу проводять усі викладачі кафедри: професор Олександр Кучай, який провів інформаційні зустрічі із учнями випускних класів Черкаської ЗЗСО № 21 ім. Ю.Г. Іллєнка,  Київської спеціалізованої школи № 80, залучивши слухачів підготовчих курсів Кудрю Анастасію та Сідляренка Владислава; Павло Смоляк, який зустрівся із випускниками Тернопільщини (Стрілковецька ЗОШ, Озерянська ЗОШ, Кривецька ЗОШ); Карина Саф’ян, яка надала інформацію про особливості навчання у НУБіП України до Трушівського НВК Чигиринської міської ради Черкаської області, Криворізької ЗОШ №26.
Зараз – гаряча інформаційна пора для випускників закладів освіти, котрі саме визначаються із вибором, визначаються із місцем майбутнього навчання. Не зважаючи на усі труднощі суспільного характеру, що стають на заваді повноцінній профорієнтаційній роботі та організації «живих» зустрічей, кафедра педагогіки, як і всі викладачі гуманітарно-педагогічного факультету та всього університету, твердо переконані: випускники оберуть НУБіП для отримання освіти, бо наш заклад – один із найпрестижніших і найкращих в Україні!
                                                          Лідія Чередник, 

старший викладач кафедри педагогіки 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook