Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя

May 6, 2015
02002, Україна, м. Київ, вул. Микільсько-Слобідська, 6-д


     30 квітня 2015 року спеціалісти Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» провели «Мастер – клас » для магістрів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на тему: «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя». Захід пройшов в рамках однойменного проекту, що впроваджується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.



    «Мастер – клас » розпочався з виступу Галини Бузан, координатора проектів «Живої планети», яка розкрила поняття сталого розвитку, сталого споживання, раціонального споживання, а також презентувала учасникам заходу компоненти інформаційного проекту, присвяченого сталому споживанню.
   «Існує багато способів: берегти воду та електроенергію, користуватись перевагами енергозберігаючих технологій, сортувати сміття, купувати лише те, що дійсно потрібно, уникати зайвої упаковки, хоча б частково відмовитись від поліетиленових пакетів, надавати перевагу товарам багаторазового використання та продукції з покращеними екологічними характеристиками і т. і. Головне – володіти достовірною інформацією для свідомого вибору як споживати, яку продукцію або послуги придбати. Інформувати людей з цих питань покликаний наш проект» – наголосила Галина Бузан.
 

    Аліна Октисюк, спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ «Живої планети», розповіла про конкретні способи раціонального споживання енергії та ресурсів відповідно до екологічних критеріїв, що розроблені у відповідності з міжнародними стандартами серії ISO 14024. Великий інтерес аудиторії викликали приклади практичного впровадження принципів ресурсо- та енергоефективності, поводження з відходами, використання засобів побутової хімії. Також в своїй доповіді Аліна звернула увагу на транспорт – розкрила поняття карбонового сліду та представила порівняльні розрахунки з точки зору екологічності та економічності різних видів транспорту.



    Дмитро Капотя, спеціаліст із сертифікації Центру екологічної сертифікації та маркування, в своєму виступі детально висвітлив принципи сталих закупівель товарів, робіт і послуг. Крім цього, велику увагу було приділено різним маркуванням продукції. Єдиний шлях для споживача - зробити усвідомлений вибір продукції, враховуючи її вплив на стан здоров'я і довкілля, приділяти належну увагу маркуванню етикеток і упаковки – саме маркування здатне надати достатньо інформації про товар, головне, навчитися його уважно читати і правильно розуміти.
 

 

Доцент кафедри технології 
м’ясних, рибних та
морепродуктів к.т.н.,
Крижова Юлія Петрівна.

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook