24 серпня – 30-та річниця з Дня незалежності України! 23 серпня – День Державного Прапора України!

24 серпня 2021, 8:36

 

З Днем народження, Батьківщино!

 

       Невдовзі відзначаємо подвійне свято, що зблизилось датами – День Державного прапора України та День Незалежності України. 

     24 серпня 1991 р. – головна дата України, що започаткувала нову епоху в житті нашого народу, законодавчо закріпила його вікові демократичні прагнення до самостійності, національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення тощо.

     Ще з прадавніх часів Київської Русі українці прагнули вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї. Київська Русь була однією з наймогутніших країн на той час в Європі. І під час визвольних змагань під проводом Богдана Хмельницького, діяльності Української народної республіки на чолі з Михайлом Грушевським, отримання нинішніх кордонів та входження до Організації Об’єднаних націй за часів радянської влади – все це незабутні історичні віхи нашої держави. Проте історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші держави. Та попри все, наші співвітчизники віками боролися за свою свободу і лише сучасники у 1991 році отримали її. Здійснилась багатовікова мрія багатьох поколінь українців. Ми отримали у спадок могутню економіку, систему соціального захисту, розвинене сільське господарство, добру систему освіти і чудову наукову мережу. На жаль, реформуючи країну, ми багато чого не врахували, втратили, не вберегли. Тому нам потрібно прикласти чимало зусиль для відбудови економічного потенціалу, створення достойних умов для життя кожного українця.

     Перші кроки незалежності стали випробуванням для всіх нас: освітян і науковців, студентів, випускників – тестуванням на зрілість, терпіння, витривалість. Нині уже ніхто в світі, окрім наших північних сусідів, не сумнівається, що український народ спроможний самостійно господарювати у власному домі. І ми можемо та здатні в себе створити життя не гірше, ніж в Європі.

     Відзначаючи роки творення держави – віковічну боротьбу українського народу за свободу і право бути господарем на власній землі, слід звернути увагу на зміни, які відбулись за роки незалежності. Вони дають підставу стверджувати, що Україна як держава відбулася і зайняла почесне місце у світовому товаристві. Молода Україна зуміла за короткий час створити струнку систему державного регулювання багатьох процесів, які відповідають міжнародним стандартам і гарантують загальновизнані права людини.
     Впевнений, що день прийдешній, хоч і затьмарений бойовими діями на Сході України, втратами наших Героїв, пандемією принесе нам світле почуття радості від усвідомлення власної причетності до святої справи – розбудови України! Це обов’язково настане, адже запорукою подальших успіхів слугують нинішні досягнення кожного із нас.
     Розвиток генетики, біотехнологій, штучного інтелекту, інформаційна революція, жорстка конкурентна боротьба в світі спонукають нас до концентрації всіх сил на розбудову нашої країни, на оновлення процесу навчання і виховання, поєднання досліджень з практикою, зрештою, виховання нового фахівця ХХІ століття. Наше спільне завдання – на новому якісному рівні навчати і навчатись, розвивати науку, готувати кваліфіковані кадри, які можуть конкурувати в глобальному світі, здатні зупинити глобальне потепління, зміни клімату.

     Від щирого серця й від усієї душі зичу усім нам на довгі роки здоров’я, добра, достатку, щедрої долі, сили і наснаги в усіх справах і нехай мрія про краще майбутнє окриляє всіх на нові звершення і добрі починання в ім’я соборної незалежної демократичної процвітаючої України!
     Хай мир і щастя прибудуть в наші оселі! Нехай серця наповнюються гордістю за нашу державу, прагненням до єдності та порозуміння, а плідна праця буде надійною запорукою щасливого майбутнього!


Зі святом, alma mater!

Слава Україні!

 


З повагою 
 

 

ректор НУБіП України,          Станіслав Ніколаєнко

доктор педагогічних наук,

професор,
академік НАПН України  

Джерело

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook