Декани факультетів тваринництва звернулися до народних депутатів України з вимогою не допустити дефіциту фахівців галузі

2 січня 2021 року
     Наприкінці року в НУБіП України пройшло засідання Асоціації працівників закладів аграрної освіти «Украгроосвіта»: ректори 22 вишів та директори 106 коледжів та технікумів розглядали найбільш наболілі питання вищої освіти. А зараз до одного з них – складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови при вступі до магістратури на спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та «Водні біоресурси і аквакультура» – долучилися і декани відповідних факультетів цих вишів.

     Згідно статті 53 Конституції України, держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Водночас правила прийому до закладів вищої освіти на 2021 рік, які затверджені на виконання статті 44 Закону України «Про вищу освіту» передбачають складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови при вступі до магістратури на ці спеціальності. В той же час, іноземні громадяни мають право вступати до магістратури без складання ЄВІ, що дискримінує громадян України, які повинні проходити вступні випробування.
     Тому є цілком реальна загроза унеможливити доступ сільських дітей до навчання в магістратурі за згаданими спеціальностями, що у подальшому може призвести до дефіциту фахівців у агропромисловому секторі України.

     Декани факультетів тваринництва попросили народних депутатів зважити на цю ситуацію та ініціювати відміну цих норм Закону. Документ підписали декани біолого-технологічного факультету Білоцерківського НАУ В. Мерзлов, екологічного факультету Білоцерківського НАУ О.Мельниченко, факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії Вінницького НАУ В. Ушаков, біотехнологічного факультету Дніпровського державного аграрно-економічного університету С. Піщан, факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Миколаївського НАУ М. Гиль, біолого-технологічного факультету Львівського національного університету ветеринарної медицини ім. С. 3. Ґжицького А. Бойко, факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України В. Кондратюк, директор навчально-наукового інституту біотехнології і аквакультури Одеського державного аграрного університету О. Решетніченко, в.о. декана технологічного факультету Поліського національного університету В. Андрічук, декан факультету ветеринарної медицини і технологій у тваринництві Подільського державного аграрно-технічного університету О. Цвігун, декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва Полтавської державної аграрної академії А. Поліщук, декан факультету технологій продукції тваринництва та менеджменту Харківської державної зооветеринарної академії В. Федяєв, декан факультету біотехнології та природокористування Харківської державної зооветеринарної академії О. Щербак, декан біолого-технологічного факультету Херсонського державного аграрного університету І. Балабанова, декан факультету рибного господарства га природокористування Херсонського державного аграрного університету П. Бойко.

Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook