Джерела фінансування проєктів в сучасних умовах

13 травня 2020 року

 Для опанування навичок проєктного менеджера та управління інвестиціями в рамках навчання на освітній магістерській програмі «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проєктами» до вивчення включено дисципліну «Джерела фінансування бізнес-проєктів», метою якої є формування системи знань та навичок з залучення коштів в проєкт та розрахунку їхньої ефективності.

   Коли людина вирішує розпочати власний бізнес чи розширити вже існуючий, то однією з головних проблем стає капітал для втілення цієї ідеї. В цьому випадку на допомогу можуть прийти власні (збереження, нерозподілений прибуток), залучені (акціонування, розширення статутного фонду) або позичкові кошти (різні види кредитів, випуск облігацій тощо). Зараз ще отримали свій розвиток альтернативні джерела фінансування проєктів як-то краудфандинг, венчурні інвестиції та бізнес-ангели. Важливим при цьому є прийняти таке рішення щодо залучення коштів, яке буде найбільш ефективним, щоб структура джерел фінансування була якнайкраща.

   Саме під час цієї дисципліни ми дізнаємось про показник середньозваженої вартості капіталу, фінансового левериджу, який характеризує вплив залученого капіталу на ефективність використання власного та можливості залучення капіталу з різних джерел. Так, в Україні достатньо широко представлена можливість участі в різних програмах та ініціативах для малого та середнього бізнесу, як-то EU4Business, COSME чи Горизонт 2020. Якщо ви плануєте стати громадським активістом, то для цього ми вивчаємо різні грантові можливості від IREX або ІСАР Єднання, Міжнародного фонду «Відродження» та багато інших.

   Одним з джерел фінансування виступають кредити. Для малих підприємств є можливість взяти участь в Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%», яка спрямована розвиток малого підприємництва в Україні, яка розпочалась у 2019 року. Взагалі, ця Державна програма та запроваджені заходи спрямовані на створення та збереження вже існуючих робочих місць, що вирішує нагальну соціально-економічну проблему в суспільстві й є важливим в умовах зниження виробництва.

   Основними критеріями участі є:

  • заявник має бути зареєстрований як юридична особа приватного права або фізична особа-підприємець;
  • середня кількість працівників на момент подачі заявки не може перевищувати 50 осіб;
  • розмір державної підтримки за Програмою не дубе вище еквіваленту 200000 євро;
  • кредит може бути спрямований на інвестиційні цілі та інші критерії.

   Більше інформації за посиланням: https://5-7-9.gov.ua.

   Щодо змін дії програми в умовах карантину можна ознайомитись за посиланням

   Іншим можливим джерелом фінансування проєктів є кошти бізнес-ангелів, які є приватними інвесторами, що вкладають свої кошти в стартапи чи маловідомі молоді компанії, з метою зростання вартості цих проєктів та компаній.

   Існує багато платформ, де можна знайти «свого» бізнес-ангела, а саме:

  1. В Україні діє платформа https://startup.ua, де можна знайти свого приватного інвестора.
  2. Група директорів компаній, які підтримують високотехнологічні компанії на ранніх стадіях: https://www.bandangels.com.
  3. HPA (Hyde Park Angels) – це чиказька група венчурного капіталу, яка орієнтована саме на ангельське інвестування: https://hydeparkangels.com.

   Можна виділити 3 основні кроки по залученню бізнес-ангелу:

  1. Визначаємось з унікальною ідеєю.
  2. Пишемо бізнес-план.
  3. Якнайкраще презентуємо наш проєкт перед потенційними інвесторами.

   В Україні також є можливість отримати фінансування від міжнародних організацій, як-то Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку тощо. Про офіційну статистику проєктів, які реально втілюються в Україні в рамках дії цих організацій більше представлено на державному   порталі: https://proifi.gov.ua/?p=index.

   З урахуванням вищенаведеного, перед підприємцем постає питання: Яким чином він оберає те чи інше джерело фінансування. Що для нього є найкращим? В такому випадку прийнятий наступний алгоритм:

  1. Оцінка потреб проєкту.
  2. Оцінка власних ресурсів для його покриття та потреб в залученні додаткових коштів.
  3. Аналіз можливих джерел фінансування й виплат за ними.
  4. Розрахунок показника середньозваженої вартості капіталу, а також фінансового левериджу й обрання найбільш ефективного ресурсу залученого капіталу.

   В нинішніх умовах розвитку світової економіки, які прямим чином впливають на діяльність підприємств, уряди застосовують різні засоби для підтримки бізнесу. Так, для підтримки підприємницьких кредитів Національний банк України розробив рекомендації для роботи з позичальниками під час карантину. Згідно цих рекомендацій, бізнес, який частково або повністю втратив свій дохід, може претендувати на кредитні канікули у вигляді реструктуризації кредиту, що може проявлятись у звільненні від сплати тіла кредиту на час карантину з його подовженням після закінчення кредиту або у вигляді капіталізації відсоткових платежів.

   В Великій Британії заявили про безпрецедентну підтримку бізнесу у вигляді державних та гарантованих займів. Так само в Німеччині запропоновані необмежені кредити підприємствам різних розмірів, як малих, так й великих. Це все спрямовано на збереження підприємництва та робочих місць в державі.

   Більше інформації для підприємців щодо кредитних канікул під час карантину читайте за посиланням: https://minfin.com.ua/ua/2020/03/24/42347467/.

   Саме це й є предметом вивчення дисципліни «Джерела фінансування бізнес-проєктів».

Приходьте до нас на програму «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проєктами» й отримаєте реальні інструменти для майбутнього ефективного фінансвого управління проєктами.

 

Дєліні М.М.,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook