Долаючи віртуальні кордони: гуманітарії обговорюють актуальні питання діяльності факультету

24 квітня 2020 року

Лейтмотивом щотижневих адміністративних нарад гуманітарно-педагогічного факультету звичайно є освітня діяльність. Однак й інші помітно активізувалися. Зокрема, стрижневі питання цього тижня ‒ істотна активізація наукової діяльності в нових реаліях і сплата за навчання.

Як відзначив декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук, маємо унікальну можливість розвиватися і розширювати свій світогляд, опановувати нові технології не тільки в тих сферах, де вони набули популярності, а й там, де тільки поступово займають позиції, зокрема в науковій діяльності.

Уже кілька тижнів в інтернеті популярними до дописів є хештеги (кришмітки) #сидидома, #буднікоронавірусу, #залишаюсьдома, а для студентів і #дистанційненавчання, #НУБіП. На гуманітарно-педагогічному факультеті нового змістового навантаження набув хештег (кришмітка) #інтернет_конференція. Карантин карантином, а планові наукові заходи відбуваються, а врізноманітнення форматів наукового діалогу науковців позитивно впливає на співпрацю між ними, на професійну комунікацію.

На адміністративній нараді із завідувачами кафедр факультету завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергій Білан ділився зі своїми колегами досвідом проведення науково-практична інтернет-конференція «Український конституціоналізм: історія і сучасність», присвячена 310-й річниці створення «Пактів і Конституції вольностей Війська Запорозького», основним автором яких є гетьман у вигнанні Пилип Орлик (1710–1742) (посилання).

Соціальне дистанціювання ще більше загострило важливість праці викладачів, як зацікавити студентів, мотивувати їх, щоб вони бачили реальні результати своїх перших наукових пошуків, бо учасники заходу можуть ознайомлюватися з доповідями у будь-який зручний для них час, залишати питання, коментувати та залучатися до обговорення. Поради з організації та дотримання правил безпеки в Zoom (генерувати унікальні ідентифікатори, паролі для відеоконференції, керувати мікрофонами, щоб не було зайвих шумів тощо) особливо зацікавили завідувача кафедри романо-германських мов і перекладу Наталія Кравченко, адже саме ця кафедра підхоплює естафету і 7 квітня 2020 року проводитиме в онлайн-форматі Міжнародний міждисциплінарний науково-практичний семінар «Мова, бізнес і право, міжкультурна комунікація: виклики сьогодення» (посилання).

Важливий цей досвід і для кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, яка разом з колегами з Поморської академії в Слупську, 14‒15 травня 2020 року, використовуючи технології відеоконференції, проводитиме ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Україна–Польща: стратегічне партнерство в системі геополітичних координат» (посилання).

Ігор Буцик, заступник декана, нагадав, що триває сесія в студентів-заочників. Заняття в них також відбуваються дистанційно та за затвердженим графіком. Викладачі факультету проводитимуть заліки та екзамени відповідно до затверджених ректором тимчасових порядків проведення літньої екзаменаційної сесії і практичного навчання у весняному семестрі 2019/2020 н. р. в умовах карантину.

Заступник декана Ярослав Рудик поінформував завідувачів кафедр про результати моніторингу дистанційного відвідування студентами навчальних занять, який щотижня проводить деканат, ‒  до дистанційного навчання активно долучилися близько 92 % студентів факультету. Тому декан факультету Василь Шинкарук дав доручення завідувачам кафедр і кураторам академічних груп контактувати зі студентами, які з певних причин пасують.

Закцентовано на тому, що постійно потрібно моніторити надходження сплати за навчання. Крім того, завідувачі кафедр отримали доручення нагадати через кураторів студентам про те, що до 25 травня студенти-контрактники повинні оплатити за навчання за осінній семестр 2020/2021 навчального року. Це питання має бути щодня на контролі завідувачів випускових кафедр.

На завершення адміннаради Василь Дмитрович дав низку доручень для забезпечення життєдіяльності факультету, виконання плану роботи та підготовки до заліково-екзаменаційної сесії та вступної кампанії 2020.

Світлана Харченко,
заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook