Щодо підтримки конкурентоспроможності вітчизняних підприємств у період коронавірусу

24 березня 2020 року

У рамках дистанційного опанування дисципліни «Виробничий менеджмент» з доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, к.е.н. Оленою Юріївною Совою студенти ОС «Магістр» спеціальності «Екологія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України виконали завдання в межах вивчення теми «Виробнича стратегія і конкурентоспроможність підприємства», враховуючи розгортання економічної кризи через поширення вірусу COVID-19 на території України.

 

Основною умовою розвитку та ефективного функціонування сучасних підприємств у ринкових умовах є їхня висока конкурентоздатність. Однак, постійні зміни в зовнішньому середовищі, зростання рівня невизначеності та ризику, інтеграція України в європейський економічний простір ускладнюють діяльність вітчизняних промислових підприємств, для яких новим викликом стала епідеміологічна ситуація в світі.

Господарюючі суб’єкти змушені шукати більш ефективні шляхи зростання, використовувати комплекс економічних методів управління, мудріше розпоряджатися власними та позиковими ресурсами, нагромаджувати і раціонально використовувати виробничий потенціал, покращувати якість продукції, реалізуючи її в достатній кількості при високому технологічному рівні обслуговування.

Тетяна Курочка підкреслила, що для досягнення високого рівня конкурентоспроможності підприємств потрібна стійка національна економіка, якою передбачено здатність господарюючих суб’єктів нарощувати параметри результативності діяльності на всіх етапах життєвого циклу. Якщо говорити про конкурентоспроможність промислових виробників, то вона формується під впливом бізнес-клімату, в якому існує виробник, і, по-друге, залежить від його власної ділової досконалості.

У виданні «Дзеркало тижня» (URL: https://dt.ua/macrolevel/pidtrimka-vitchiznyanogo-virobnika-kurs-na-vdos...) П.Калита характеризує ділову досконалість як «здатність організації передбачати і задовольняти бажання всіх зацікавлених сторін». Стосовно бізнес-середовища, то погоджуємося з думкою, що в Україні має місце не дефіцитний, а перенасичений ринок. Ринок, де пропозиція перевищує попит, і на всіх виробників не вистачає платоспроможних споживачів.

В умовах епідемії і режиму надзвичайної ситуації в регіонах особливо важливим є питання централізованого збереження конкурентоспроможності вітчизняних підприємств. Любов Рудченко додала, що державна антикризова промислова політика повинна бути спрямована на сприяння структурній перебудові економіки та реалізації науково-технічного прогресу, що вкрай важливо для підвищення конкурентоспроможності продукції, захисту вітчизняних виробників, стимулювання виробництва товарів, здатних замінити імпортовані.

В Україні урядом прийнято ряд заходів для підтримки бізнесу в сучасних кризових реаліях (URL: https://rada.gov.ua/news/Novyny/191075.html):

  • не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 18 травня 2020 року;
  • подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;
  • не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю;
  • об’єкти нежитлової нерухомості не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • ФОПи, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність, тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня, та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року за себе;
  • відтермінована фіскалізація: РРО буде обов’язковим не з 1 жовтня 2020 року, а з 1 січня 2021, а для всіх підприємців не з 1 січня, а з 1 квітня 2021 року;
  • в разі прострочення споживачем в період з 1 березня 2020 по 30 квітня 2020 виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит, споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем;
  • забороняється збільшення процентів за користування кредитом.

Звичайно, не слід забувати й про Програму підтримки малого бізнесу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Доступні кредити 5-7-9%» (URL: https://nubip.edu.ua/node/70318).

 

Марія Бутко констатувала, що стрімке поширення вірусу, веде за собою значний економічний спад у світовому масштабі. Через епідемію відбувається падіння біржових індексів, все більше інвесторів заморожують свої проєкти, скорочується попит на сировинні ресурси (наприклад, попит на нафту в Китаї у лютому 2020 року впав приблизно на 3 млн. барелів на добу, що становить близько 20% обсягу споживання). Все це та багато іншого, пов’язаного з епідемією, безпосередньо загрожує й економіці України.

З поширенням епідемії коронавірусу все більше вітчизняних підприємств призупиняють своє виробництво або зменшують його обсяги. Найбільший вплив від скорочення діяльності відчули транспортна галузь, готелі, торговельні мережі, ресторани, заклади культури та індустрії розваг.

Важливими завданнями сьогодення для підприємців є підтримка діяльності при відсутності працівників на робочих місцях; організація дистанційного виконання робочих завдань; визначення альтернативних постачальників; переорієнтація збутової мережі; об’єднання з логістичними партнерами тощо.

Віримо і сподіваємося на витримку і запас міцності у всіх українців!

 

 

Любов Рудченко,
магістр 1 року навчання

Олена Сова,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook