Відкрито пам’ятну дошку професору Каміллу Шиндлеру

20 листопада 2019 року
     Університет став багатшим ще на один пам’ятний об’єкт: сьогодні інженерна спільнота НУБіП України і науковці Національної академії аграрних наук відкрили пам’ятну дошку Каміллу Гавриловичу Шиндлеру, встановлену на стіні 7-го навчального корпусу.

     Це крок на реалізацію постанови Верховної Рада України від 18 грудня 2018 року «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році» та рішень керівництва НААН України щодо відзначення на державному рівні 150-тиріччя від дня його народження.

     Професор Камілл Шиндлер – всесвітньовідомий вчений у галузі машинознавства і сільськогосподарського машинобудування, засновник випробувань сільськогосподарської техніки на теренах України, першої в Європі станції випробувань землеробських машин і знарядь при Київському політехнічному інституті, представляючи учасникам цю непересічну особистість, зазначив декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович. Він же став першим завідувачем кафедри сільськогосподарського машинознавства, правонаступницею якої є нині наша кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки ім. академіка П.М. Василенка.

     Університет на всіх напрямках, пов’язаних з агропромисловим комплексом, проводить історичні паралелі і пропагує вчених, які були своєрідними стовпами галузі, сказав ректор Станіслав Ніколаєнко. І один з них – це, безумовно, Камілл Шиндлер, у працях якого ми бачимо той підхід, який і сьогодні актуальний для вирішення існуючих проблем. Тобто розмова не про минуле, а про сучасне.

     Дуже приємно було почути порівняння першого віцепрезидента НААН України академіка Михайла Гладія: НУБіП, біля витоків якого стояли постаті такого масштабу, як Камілл Шиндлер, – це своєрідний Олімп наукових установ.
     Тоді чому ж пам'ять цієї людини не вшанували набагато раніше? На це питання дав відповідь директор бібліотеки НААН Віктор Вергунов: постать ординарного професора Шиндлера аж ніяк не могла бути вшанована за радянських часів, бо його думки і висловлювання не співпадали з тодішньою ідеологією. А зараз – якраз час.

     Серед почесних гостей церемонії відкриття меморіальної дошки був і директор ННЦ «ІМЕСГ», голова Ради роботодавців університету Валерій Адамчук.

Юрій Гуменюк,
завідувач кафедри сільськогосподарських машин
та системотехніки ім. акад.. П.М. Василенка
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook