Навчити молодь відчуттю поля: навчальні практики в університетських господарствах

26 липня 2019 року

    Якось одна відома тележурналістка вирішила покинути телебачення і зайнятися аграрним бізнесом, а точніше – фермерством, сортами і гібридами комерційних культур. Як вам?
    Коли журналісти ідуть в нардепи (та й аграрії теж, чого там!) – в Україні вже якось звикли, а от щоб з екрану та в поле – це щось новеньке. А саме таке реаліті шоу і знімають зараз на базі Агрономічної дослідної станції.

    Буквально ж через дорогу, на дослідному полі Агростанції, - на ознайомчій практиці з кормовиробництва навчаються таїнствам професії першокурсники агробіологічного факультету, які опановують спеціальність агронома. І це вже серйозно.

    Ми наживо знайомимо їх із видовим складом кормових культур, процесами заготівлі сіна і сінажу, виготовлення силосу, говорить керівник практики доцент кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Анна Ярош. Все це ми демонструємо на частині дослідного поля, де наша кафедра заклала розсадник кормових бобових та злакових трав.

    Намагаємося навчити молодь відчуттю поля – коли з досвідом агроном керується вже й інтуїцією, базуючись, звісно, на міцному фундаменті знань, додає головний агроном Таїсія Григорусь.
    Лише тут можна побачити все різноманіття цих культур, познайомитися з їхнім використанням при заготівлі кормів, приєднується до розмови студентка 5-ї групи Тетяна Ящук. Та й взагалі, на всій площі поля дуже гарні і чисті посіви, це помітить навіть непрофесіонал, - зернового фуражного сорго, буркуна (білого і жовтого), фацелії (одного з найкращих медоносів, що можна використовувати і як сидерат). Так що в аудиторії займатись – це одне, а ось так, в полі, - зовсім інше.

    А 4-та академгрупа останню з практик – агрохімію - проходить на полях НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка.
    Ще на початку навчального року в деканаті нам казали, що практика у Великій Снітинці здружує, її навіть називають місцем дружби. Переконатися в цьому ми змогли на власному прикладі, діляться враженнями першокурсниці Мирослава Петренко і Лілія Жук. Ми задоволені загалом і рівнем теоретичних знань, набутих за рік, і рівнем практики, хоча не без деяких прикрощів, і нашими викладачами. Зараз з нетерпінням чекаємо на профільні дисципліни.

Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook