Марина Щербина: раджу пройти стажування хоча б в одному закордонному виші, адже у нашому університеті для цього створені всі можливості

25 червня 2019 року
     Магістр гуманітарно-педагогічного факультету Марина Щербина опановує спеціальність «Педагогіка вищої школи». На початку цього семестру за програмою Еразмус+ вона відправилася на навчання до Латвійського університету наук про життя та технології на навчання. Сьогодні – вона знову в alma mater і ділиться своїми враженнями від навчання за кордоном.

  • Звідки дізналася про програму?

     — У нашому міжнародному відділі. Мене детально ознайомили з програмами і університетами, куди можна поїхати на стажування. Тож я зібрала необхідний пакет документів, успішно пройшла співбесіду і поїхала до Латвії.

  • Як приймала Прибалтика?

     — Дуже гарно, люди привітні і охоче допомагають. А ще – там активно працює ESN. Це міжнародна студентська асоціація Еразмус (до речі, цього року до неї увійшла і Україна) і її члени активно допомагали нам адаптуватися. Розпочали з екскурсій Єлгавою – місто, де розташований університет, і аж до детального знайомства з кампусом і студентським життям.
     Щодо побуту. Гуртожиток був дуже зручний, а вартість проживання в ньому є достатньо демократичною, тож я спинилася саме на цьому варіанті. А ще грант Еразмус покриває всі витрати і ти можеш зосередитися суто на навчанні, не переймаючись якимись побутовими речами. Це дуже допомагає.

  • Ну, і власне головне – навчання. Елементарно – якою мовою навчалися?

     – Повністю англійською з доступом до лабораторій і комп’ютерів, тобто довелося освоїти і деякі програми. Але більшість викладачів розуміє і російську, тож мали перевагу перед іншими іноземними студентами. Загалом з комунікацією проблем не було. Навчання носило практичний характер: лекційні матеріали нам давали як домашнє завдання і на пару приходили вже підготовленими і власне практикувалися, опираючись на цей матеріал.

  • А вибір предметів?

     – На початку запропонували перелік: якісь предмети у ньому були обов’язковими, а якісь – на вибір. Я наважилася на експеримент і обрала нетиповий для свого фаху предмет – індустріальний дизайн. За результатами курсу створила свій макет дерев’яного будинку, який навіть виставляли на дитячому латвійському фестивалі, присвяченому лісу. Тобто досвід дуже цікавий.

  • Навчання якось оцінювалося?

     – Обов’язково. До того ж, по всім предметам видали сертифікати.

  • Як проводили вільний час?

     – Подорожували: об’їздили всю Латвію. А ще займалася спортом: волейбол, бадмінтон. У нас була міжнародна команда з таких же студентів, які навчаються за Еразмус+. Взагалі раджу всім розширювати свій світогляд і пробувати щось нове та обов’язково пройти стажування хоча б в одному закордонному виші. Адже у нашому університеті для цього створені всі можливості.

Розмовляла Ірина Білоус
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook