В університеті пройшов мітинг-реквієм, присвячений Дню пам'яті та примирення і 74-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8 травня 2019 року
     8 травня на меморіальному комплексі НУБіП пройшов мітинг-реквієм, присвячений Дню пам'яті та примирення і 74-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

     Вітаючи ветеранів, співробітників, студентів і учнів, які зібралися, аби вшанувати подвиг українського народу у Другій світовій війні, ректор університету Станіслав Ніколаєнко нагадав про високу ціну перемоги: в тій страшній війні загинули більше шести мільйонів українців. Прикладом героїзму стали понад дві тисячі наших викладачів і студентів, нагороджених орденами і медалями, серед яких двоє – повні кавалери Ордена слави, семеро – Герої Радянського Союзу. І цей меморіал – то не просто пам’ятник та плити: тут лежать студенти, які загинули, захищаючи Київ і рідне Голосієво від фашиської навали.

 

 

     Нині світ інший. Ідеологізоване, біполярне протистояння змінилося на економічне, релігійне, етнічне. Прикро, що і сьогодні на українській землі триває війна. Багато наших співробітників і випускників брали і беруть зараз участь у бойових діях на сході України, а Олександр Марчук, Андрій Моругий, Олександр Піддубний, Петро Шемчук віддали своє життя, захищаючи незалежність держави.
     Нашому народу, як повітря, потрібні нові здобутки і перемоги. А це можливо лише при натхненній праці кожного. І тоді, попри все, – ми переможемо! Знайдемо сили і наведемо лад у країні, де запанують мир і спокій. А пам’ять про подвиг українського солдата, його мужність і звитяги не згасне ніколи.

     У Другій світовій Україна опинилася між двох тоталітарних систем, що ілюструє історія моєї сім’ї, відзначив учасник бойових дій на сході, начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту Микола Ляхович. Один мій дід пішов у партизани і з радянськими військами дійшов до Берліна, другий – воював в УПА. Тому дуже добре, що сьогодні є День пам’яті та примирення, коли я можу вшанувати пам'ять їх обох.

     Наше покоління ніколи не забуде своїх вчителів, які навчали нас захищати Батьківщину, відзначив ветеран Великої вітчизняної війни, учасник Параду Перемоги Василь Клюй. Ми згадували їх під час боїв, коли я служив на підводному човні Чорноморського флоту. Тоді нам вдалося потопити 128 кораблів суперника, щоправда, і з наших 55 човнів залишилося лише 26. Після перемоги, з 1946 рокуі я займаюся сільським господарством. І як аграрій хочу звернутися до молоді: сьогодні перед вами стоїть таке ж завдання захистити українську землю, як і перед нами в Другу світову. Стійкості вам і мужності!

     Від молоді університету з Днем Перемоги привітав голова Студентської організації Олександр Павелко, який наголосив: маємо працювати так, щоб гідно нести звання українця.

     У Другу світову загинув кожен шостий українець. Вдумайтеся в цю страшну статистику. В їхню честь сьогодні над Голосієвом лунали пісні і військовий салют, їхню пам'ять вшанували хвилиною мовчання та квітами на меморіалі. Адже сьогодні, як ніколи, розуміємо, що таке війна і тому близькими стали і ці слова: ніколи знову!

Ірина Білоус
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook