Студенти І курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів вивчають розділ "Фізіологія крові"

28 березня 2019 року

Студенти І курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальність ТВППТ) у межах курсу "Фізіологія сільськогосподарських тварин" розпочали вивчення розділу "Фізіологія крові". Кров - це рідка сполучна тканина, склад і властивості якої свідчать про стан і функціонування всього організму. Тому майбутнім технологакм з виробництва і переробки продукції тваринництво вкрай важливо знати і вміти проводити гематологічні дослідження. Сьогодні, 28 березня 2019 року відбулося лабораторне заняття для студентів ІІІ групи, яке провів професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого Віктор Трокоз. Насамперед була здійснена попередня оцінка знань студентів стосовно фізіології крові. Вони охарактеризували склад і функції цієї тканини, наголосили на необхідності отримання знань та вмінь використовувати дослідження крові з метою характеристики стану сільськогосподарських тварин.

Після цього майбутні спеціалісти в галузі тваринництва під керівництвом свого викладача здійснили екскурсію до Навчально-науково-виробничого Клінічного центру "Ветмедсервіс", яку люб'язно погодився провести для них завідувач, кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри гігієни тварин та санітарії імені професора А.К. Скороходька В'ячеслав Віталійович Соломон.

Доктор Соломон розповів про призначення центру, його можливості під час лікування тварин і навчання студентів, обєми робіт, наголосивши при цьому, що дослідження крові та його результати мають значення не тільки для ветеринарної медицини, а й для технологів з виробництва продукції тваринництва, тому що дозволяє не тільки поставити діагноз того чи іншого захворювання, а й контролювати фізіологічний стан тварин, дотримання норм їх годівлі тощо.

Далі студенти відвідали стаціонар центру, де лікар ветеринарної медицини, аспірант кафедри терапії та клінічної діагностики Марина Миколаївна Кощавка провела майстер-клас із методів взяття крові у сільськогосподарських тварин, наголосивши на необхідності дотримання правил  гуманного поводження з тваринами.

Отримавши кров студенти повернулися до фізіологічної лабораторії, де навчилися одержувати плазму і сироватку крові, а також проводити підрахунок кількості еритроцитів і лейкоцитів. Для цього кафедра має спеціальне обладнання: мікроскоп з цифровою відеокамерою, які дозволяють виводити мікрозображення на великий екран, що дуже зручно під час навчання студентів.

На наступних заняттях студенти будуть вивчати інші новітні та класичні методи гематологічних та біохімічних досліджень крові.

Професор Віктор Трокоз

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook