Про рідний університет в рідній школі

24 жовтня 2018 року

Вітаю всіх! Мені, студентці першого курсу НУБіП України, випала чудова нагода відвідати рідну школу.

 

Отож, трішки про історію Будянської СЗШ І-ІІІ ступенів.

3 історичних довідок відомо, що в 1870 році (через 325 років початку існування села) було вперше організовано навчання 18 дітей.

Перше шкільне приміщення було найняте - це хата жителя села Калічевського Антона. В такому приміщені навчалося 18 дітей. Учили цих дітей учитель Чорний і піп Ніровецький.

У 1897 році розпочали будівництво маленької школи, укомплектовувались класи, кількість учнів збільшувалась. В школі навчалось 70 - 80 учнів. В цей час в школі вже були стандартні парти, зошити, підручники, був один глобус, карта півкуль, карта Європи, карта України, арифметичний ящик. Цю школу було збудовано біля центральної дороги, що проходила від Тростянця до Ободівки, на лівому березі річки. Працював з двома класами вчитель Лункевич та місцевий священик Ніровецький.

З 1926 року в селі була організована хата-читальня в дяковому домі, якою завідував комсомолець Новотарський. При хаті-читальні був невеликий радіовузол, який обслуговував 30 хат.

Будянську початкову школу було розширено і охоплено навчанням всіх дітей шкільного віку. А з 1933 року школа стала семирічною, потім восьмирічною. Щороку школу закінчували 30-35 учнів, частина яких продовжувала навчання в Тростянецькій, Верхівській середніх школах та в технікумах.

Йшли роки, змінювались обставини. У 1964 році в селі було побудоване нове приміщення школи на 4 класні кімнати, де директором працював Прохоренко А. 3. Школа, де зараз мають змогу навчатись діти села, збудована у 1974 році.

Це красиве, сучасне двоповерхове приміщення, в якому маємо 11 класних кімнат, спортзал, майстерню, методкабінет, дитячу кімнату. 

З 2000 року Будянська школа набула статусу середньої школи І – ІІІ ступенів. Зараз в школі працює 20 учителів, навчається 180 учнів.

А сьогодні, переступивши поріг школи, вже у статусі студентки, я мала змогу провести профорієнтацію нинішнім одинадцятикласникам та поділитися враженнями від навчання в НУБіП України.

 

На зустрічі я розповіла про історію та структуру університету, ознайомила старшокласників із правилами прийому 2019 р., особливостями навчання та стажування за кордоном, про можливість реалізувати свій творчий потенціал під час навчання в нашому університеті. Роздала майбутнім абітурієнтам буклети та розповіла про яскраве студентське життя, традиції університету.

 

"Після розповіді студентки НУБіП України Бабчук Мар'яни я зацікавився цим університетом як подальшим вибором свого майбутнього навчального закладу. На мою думку, це один з найкращих університетів України, в якому навчання дуже цікаве". (Бойко Ігор)

 

 

"Зустріч з Мар'яною Бабчук була цікавою, нам дуже сподобалося студентське життя в НУБіП, про яке вона нам розповіла". (Воловодюк Анна)

 

"Випускниця нашої школи донесла до нас дуже цінну інформацію, як про університет, так і про вступну кампанію 2019". (Стороженко Тетяна)

 

 

"Мені дуже приємно було сьогодні спілкуватися з колишньою своєю ученицею, яка зуміла знайти своє місце у житті. Я вважаю що такі зустрічі є дуже актуальними і корисними". (Бойко Ніна Михайлівна, учитель української мови)

 

Мар’яна Бабчук,

 студентка І курсу спеціальності «Журналістика» 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook