Сучасний підхід до навчального процесу на кафедрі гідробіології та іхтіології

23 вересня 2018 року

     Екологічні проблеми континентальних водойм України хвилюють наукову спільноту нашої країни, яка працює у різних галузях. Не можуть знаходитись поза межами цих проблем і науковці, а вірніше науково-педагогічні працівники кафедри гідробіології та іхтіології Національного університету біоресурсів і природокористування України, тим більше, що вони здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура». Дослідження сучасного екологічного стану водойм різних типів і призначення входить до навчальних планів підготовки, як бакалаврів, так і магістрів. Для ОС «Бакалавр» кафедра викладає гідроекологію, водну токсикологію, біоресурси гідросфери – ряд дисциплін, що охоплюють розгляд екологічних проблем водойм. Для ОС «Магістр» створено декілька магістерських програм, що опікуються питаннями охорони водних ресурсів та водних біоресурсів – «Охорона гідробіоресурсів», «Біопродуктивність континентальних водойм».
     Вивчаючи спеціальні дисципліни, студенти опановують практичні навички відбору проб на водоймах різних типів для оцінки гідрохімічного складу вод, благополуччя угруповань гідробіонтів, токсикологічного аналізу тощо. Отримують знання щодо напрямів впливу на водні екосистеми найрізноманітніших чинників навколишнього середовища. Досліджують функціонування гідробіоценозів в умовах антропогенного навантаження. Такі знання і вміння необхідні у сучасному, навіть, повсякденному житті.

 

     17 вересня 2018 року до співробітників кафедри звернувся телеканал «Інтер» з проханням надати інформацію про небезпеку пестицидного забруднення водойм. Знімальна група телеканалу відвідала заняття з водної токсикології для студентів 3-го курсу спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура», які навчаються на базі ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж». На лабораторному занятті і до студентів, і до знімальної групи, було донесено інформацію про таку небезпечну для водних екосистем, але разом з тим, дуже затребувану для використання у сільському господарстві групу забруднюючих водойми речовин як пестициди – отрутохімікати, які використовуються для знищення хвороботворних організмів (збудників бактеріальних чи грибкових хвороб та шкідників у рослинництві чи паразитів у тваринництві.

 

     Викладач водної токсикології доцент Дудник С.В. звернула увагу студентів на різноманіття пестицидів, їх різну будову, призначення для використання, ступінь токсичності, шляхи надходження у водойми, напрями токсичної дії на рибне населення і т.д.

     На лабораторній роботі було апробовано вплив сучасних найбільш поширених для використання в агрономії пестицидів на традиційні в Україні об’єкти аквакультури, зокрема ставового рибництва, – коропа та карася.

     У ході лабораторної роботи студенти освоїли методику проведення спостережень за зміною поведінкових реакцій риб у забруднених середовищах, методику здійснення патолого-морфологічного обстеження загиблих від отруєння особин та патолого-анатомічного розтину, які необхідні для екологічної експертизи наслідків забруднення водойм пестицидами та оформлення актів такої експертизи, що є необхідною умовою отримання відшкодування заподіяних рибницьким підприємствам збитків, коли гине риба у водоймах, розташованих біля сільськогосподарських угідь, що обробляються пестицидами. На завершення заняття студентам було запропоновано зробити висновки, щодо небезпеки пестицидного забруднення водойм.

 

     Для знімальної ж групи телеканала «Інтер» завідувач кафедри гідробіології та іхтіології доцент Шевченко П.Г. дав інтерв’ю про загальні наслідки для стану іхтіофауни природних водойм забруднення їх токсичними речовинами різного походження, а доцент кафедри аквакультури Коваленко В.О. сфокусував їх увагу на негативних наслідках забруднення для рибогосподарських водойм, зокрема для ставових господарств, що тягне за собою зниження рибопродуктивності ставів, недоотримання товарної рибної продукції.

С.В. Дудник,
доцент кафедри гідробіології та іхтіології

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook