"Не старіють душею ветерани" факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

29 травня 2018 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Люди, які присвятили своє життя благородній і потрібній справі - вихованню підростаючого покоління, заслуговують на слова глибокої подяки і шани. Саме на плечі викладача лягає сьогодні особлива відповідальна місія: бути джерелом мудрості, виваженості і знань. Від педагога значною мірою залежить майбутнє нашої держави, освіта і життєві пріоритети молоді, вміння і бажання юних громадян будувати сучасне суспільство, опановувати професію.

На свято університету завітали ветерани Факультету захисту рослин. «Не старіють душею ветерани» - ці рядки актуальні сьогодні, як ніколи, у день 120-річчя університету. Коли у стінах рідного вишу чуєш голоси своїх вчителів, наставників, друзів, колег, які більшу частину життя присвятили університету.

Іван Лукич Марков, Валентина Іванівна Менджул, Макар Борисович Рубан, Володимир Михайлович Жеребко, Михайло Михайлович Плиска. У кожного з них майже 40 років трудової діяльності відданих університету. Вони працювали тут! УСГА – УДАУ – НАУ – НУБіП України – це їх другий дім, де вони працювали і творили, навчали студентів ставати захисниками рослин. Очі цих людей сповнені мудрістю, творчим запалом, бойовим духом. Вони раді поринути у спогади, щоб передати майбутнім поколінням свій досвід, творчість, професіоналізм.  

Сьогодні Іван Лукич Марков – працює консультантом з фітопатології. Його завжди раді бачити учні з відомих провідних фірм і фермерських господарств. А цінні поради – то можливість завчасно спрогнозувати розвиток хвороби та попередити збитки. Видатний вчений та педагог, професор-фітопатолог зі світовим ім’ям - консультант у галузі фітопатології відомих провідних фірм і фермерських господарств. З-під його пера виходять нові підручники та книги, присвячені фітопатології. Випускник факультету. Він пропрацював в університеті з 1968 по 2015 рр. Більше п’ятнадцяти з них на посаді заступника декана по роботі з іноземними студентами та аспірантами УСГА, а згодом – заступником декана з навчально-виховної роботи факультету захисту рослин НАУ.

Видатний зоолог та ентомолог, викладач за покликанням Валентина Іванівна Менджул в університет прийшла ще у 70-х роках минулого століття. Сотні студентів-іноземців були слухачами її курсів «Загальної зоології», «Загальної ентомології». Жодні підготовчі курси для абітурієнтів не відбувалися без лекцій з біології. Бо біологія – то її поклик душі. Тембр її голосу ще довго стояв у  пам’яті вступників. А літній період вона проводила у приймальних комісіях, на польових практиках та дослідних полях.

Вчений-ентомолог Макар Борисович Рубан завідував кафедрою ентомології більше 10 років., закінчив факультет захисту рослин у 1969 р. Майже пів віку віддав університету, пропрацювавши на кафедрі ентомології аж до 2015 р. За його співавторською роботою «Сільськогосподарська ентомологія» навчається не одне покоління студентів.

 

 

Улюбленцем багатьох поколінь студентів і батьків був Михайло Михайлович Плиска, який майже 12 років очолював факультет захисту рослин. Надвичайно ерудована людина, майстер розв’язання складних життєвих ситуацій, відданий справі професіонал. Він і до нині працює у комісії Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

 

Ще й нині приймає участь у вчених радах по захисту дисертацій в університеті Володимир Михайлович Жеребко, доктор сільськогосподарських наук, герболог, більше десяти років завідував кафедрою інтегрованого захисту та карантину рослин, а загальний стаж роботи в університеті понад тридцять років. Ми не перестаємо дивуватися як мелодійно з-під його пера вийшла збірка віршів, присвячених життєвому шляху у стінах рідного університету.

Потрібно згадати і критичне слово академіка Миколи Миколайовича Кирика. Він ще й нині трудиться на благо факультету захисту рослин, біотехнологій і екології. На його життєвому трудовому шляху були і посада декана факультету захисту рослин, і проректора з наукової роботи УСГА, і завідувача кафедри фітопатології.

А скільки талановитої молоді виховала ця далеко не повна плеяда ветеранів. Серед них відомі у світі і за кордоном вчені, академіки, професори, керівники фірм і господарств. Серед них:

Ярослав Богданович Бардін - випускник факультету захисту рослин. Народний депутат України, кандидат біологічних наук, керівник фірми.

Ярослав Михайлович Гадзало – президент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук

Віталій Петрович Федоренко - академік НААН України, доктор біологічних наук, професор, тривалий час очолював Інститут захисту росин НААН України,

Віктор Валентинович Швартау - заступник директора з наукової роботи Інституту фізіології рослин і генетики НААН України, член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, професор

Олексій Васильович Приліпка – Герой України, доктор економічних наук, професор НУБіП України.

Василь Трохимович Саблук – завідувач відділу фітопатології і ентомології Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН України, доктор сільськогосподарських наук, професор.

Олексій Миколайович Мовчан – більше п’ятнадцяти років керував Державною службою з карантину рослин України. За його ініціативи була створена кафедра карантину рослин в НАУ та отримав розвиток напрямок «Карантину рослин» в Україні.

Це далеко неповний перелік знаних в Україні фахівців, випускників факультету захисту рослин, які віддали часточку себе улюбленій справі і поєднали свою долю з долею університету.

Дорогі наші, шановані ветерани! Щиро, від душі хочемо сказати вам «спасибі» за те, що ви є, за те, що вклали в нас чимало знань і старань, за те, що ніколи не шкодували своїх сил, емоцій, часу і турботи. Спасибі за Ваш професіоналізм, дар переконання, відданість справі.

Бажаємо вам, наші золоті, ще тривалий час тримати невичерпний ентузіазм та оптимізм, довгих років життя, добробуту і процвітання.

 

Оксана Сикало

доцент кафедри інтегрованого захисту

та карантину рослин

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook