Україна-Польща: тренінг проектних менеджерів у Слупському бізнес-інкубаторі

17 травня 2018, 17:13
Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту

Навчаючись у магістратурі «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами»  факультету аграрного менеджменту ми мали змогу пройти тренінг зі стратегічного управління проектами, на базі Слупського технологічного інкубатора, який організувала і проводила з польськими колегами член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту Шинкарук Лідія Василівна в рамках навчання за програмою подвійних дипломів з Поморською академією (м. Слупськ, Польща).

Програма передбачала знайомство з інвестиційною діяльністю технологічних інкубаторів Польщі для того, щоб отриманий досвід ми могли застосувати для створення інвестиційних проектів на базі нашого Університету, який має багато досліджень та інноваційних розробок у аграрному секторі, а також ми зрозуміли багато особливостей у інвестуванні проектів Європейським Союзом.

Зокрема, на створення Слупського інкубатора затрачено 40 млн. євро і 8 років, а 70% фінансування – кошти ЄС і лише 30% – кошти бізнесу. Основною перевагою інкубатора є 11 євро орендної плати за один квадратний метр терміном на три роки. Для України є надзвичайно важливим створення таких високотехнологічних інкубаторів, щоб не продовжувати сировинний розвиток, але ми відчули настільки гострим є питання залучення інвестицій, адже такого фінансування від ЄС Україні не слід очікувати.

Надзвичайно цікавим і корисним було спілкування з працівниками бізнес-інкубатора, щодо досвіду залучення інвестицій через написання проектів трьох категорій: Startup, інноваційних та для діючого не менше двох років бізнесу. У процесі спілкування з розробниками проектів ми обговорювали їх особистий досвід щодо започаткування власного бізнесу та пошуку фінансування. Також для нас стало важливим підтвердження надзвичайно широких можливостей для академічного підприємництва на базі нашого університету.

Учасниками нашої групи обговорено перспективи циклу подальших тренінгів на базі Слупського бізнес-інкубатора. Завдяки навчанню за програмою подвійних дипломів ми отримали надзвичайно важливий досвід у написанні проектів і зрозуміли, що молоде покоління, повинно не лише вивчати досвід європейських країн, а й максимально запроваджувати європейську бізнес-культуру в Україні.

 

Відео зі Слупського технологічного інкубатора

Денис Соломаха, Ольга Данч

магістри 1-го року навчання освітньої програми

 «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами»

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook