Біодинамічне господарство - філософія життя, застосована до землеробства

4 вересня 2017 року

Нещодавно закінчився перший модуль "ВІД НОВОЇ СВІДОМОСТІ ДО НОВОГО ОРГАНІЗМУ" навчального курсу"ОСНОВИ" Школи біодинаміки України.


Більше 20 органічних фермерів та городників зібралися на шестиденний курс першого модуля школи (26-31 серпня 2017) на базі органічного господарства Zabirya Organic Farm для отримання нових знань та переосмислення усталених стереотипів щодо ведення сільського господарства. Модулів буде сім. Пройдуть вони в різних містах України на сертифікованих органічних фермах із залученням досвідчених лекторів з Європи (Франція, Швейцарія).
Біодинаміка є одним з альтернативних підходів до агровиробництва поряд з органікою, пермакультурою, агроекологією і т.д., метою котрих є відновлення якісних відносин між людиною та її природним та соціальним середовищами. Метою даного вступу є висвітлення етичної, філософської та наукової складових цих методів ведення господарства, а також їх відносин між «культурою» та «природою».


В першому модулі школи біодинаміки України було проведено короткий екскурс в еволюцію відносин людини з її середовищем, щоб зрозуміти витоки ідей, котрі формують філософію біодинамічного сільського господарства.
Основи біодинамічного методу господарства були закладені австрійським науковцем та філософом Р. Штайнером у червні 1924 року. Біодинамічне сільське господарство, завдяки своїм методам, покликане покращувати чутливість рослин до земних та космічних впливів. Таким чином, рослини вбирають в себе фізичну та космічну енергію, котрі необхідні для здорового та повноцінного розвитку Землі та Людини.
Центральним аспектом біодинаміки є те, що ферма в цілому бачиться як організм, і тому повинна бути самодостатньою системою, яка виробляє свої власні добрива та корми для тварин. Захворювання рослини або тварини бачаться, як ознака проблеми цілого організму. Штейнер також запропонував узгоджені з ритмами місяця і планет посів, прополку і збір врожаю.

Співробітниця кафедри гігієни тварин та санітарії імені професора А.К. Скороходька НУБіП України Марія Кучерук стала слухачем цього курсу, як представник ФГ Дача, в якому проходять випробування експериментальних препаратів при органічному вирощуванні курчат-бройлерів.

  
Перші три дні Лоран Дрейфюс, координатор Руху Біодинамічного Сільського Господарства Франції (MABD) спробував занурити всіх у філософію життя, застосовану до землеробства, в астрологію, в космічні енергії і в теорію біодинаміки.


У наступні три дні Домінік Масно, експерт з ґрунтознавства, консультант з Біодинамічного Сільського Господарства, пояснював принцип родючості ґрунтів і можливості практичного застосування біодинаміки на фермах. 

На заняттях були присутні досвідчені агрономи і овочівники, ягідники і тваринники, представники екопоселень. На воркшопах в робочих групах дуже жваво обговорювали почуте і ділилися думками. 

 
Марина Богданок, координатор Проекту (Франція), щоранку на кругових церемоніях налаштувала всю групу на гармонію та позитивне сприйняття об’ємного матеріалу. Була і двогодинна йога дервішів.
Окрема подяка приймаючій стороні першого модуля Тетяні Трошиній та Геннадію Руденко - Забір'я органік фарм - рибалка, ресторан РибаЧок, вермiферма та ферма з вирощування органічної продукції. Земля вже пройшла органічну сертифікацію в господарстві, овочі також. На черзі продукція птахівництва. В господарстві утримуються цесарки, індики, гуси, кури, в тому числі рідкісні породи, такі як китайська шовкова (з чорним м’ясом та кістками).

Спеціально для створення замкнутого циклу виробництва та впровадження системи НАССР збудовано приміщення під переробку м’яса.
Олена Березовська та Олена Ракова (ГС "Органічна Україна") доклали всіх зусиль щоб зібрати та мотивувати органічних виробників не спинятись на досягненому, а розвиватись і надалі, а також щоб навчання та спілкування пройшло на найвищому рівні. А Йоахім Ленц з Німеччини зробив можливим проведення першого модуля, виказавши фінансову підтримку проекту і віру в Україну!


Відвідав школу також Евген Милованов – президент органічного руху України, який надав можливість слухачам придбати книги Рудольфа Штайнера з біодинаміки в чудовому перекладі.


Дуже приємним було знайомство з когортою чудових людей і професіоналів в агробізнесі, фахівців в землеробстві з числа слухачів і організаторів школи.
Вважається що біодинаміка - це «вищий пілотаж» в органічному землеробстві.
Наступний модуль пройде в господарстві "Жива Земля Потутори", а прийматиме гостей президент громадської спілки "Біодинаміка України" Іван Бойко.
До нових зустрічей на наступних модулях ШКОЛИ БІОДИНАМІКИ УКРАЇНИ!

Марія Кучерук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook