Увага! Пам'ятка з профілактики гострих респіраторних захворювань

14 грудня 2016 року

     Медичною службою зроблено аналіз захворюваності в університеті за вересень, жовтень, листопад поточного навчального року. Увагу акцентовано на випадках інфекційних і контактних захворювань та випадках з викликами швидкої допомоги. Враховуючи епідеміологічну ситуацію в Україні та на підставі цього звертаємо увагу на профілактичні рекомендації та поради, як діяти аби запобігти захворюванню.

Грип, парагрип та ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції)

      В основному захворювання викликаються вірусами, яких існує дуже багато різновидів (більше 2000 видів вірусів грипу і більше 200 інших респіраторних). В сезоні 2016-2017 років головними збудниками є підтипи групи А (Свинячий грип): H3N2 (Гонконгський) і H1N1 (Каліфорнійський, «Іспанка»); і групи В (Brisben).

      Розповсюджуються ці віруси переважно повітряно-крапельним шляхом, не виключено зараження через руки і рот та контактне. Уражаються в першу чергу органи дихання, але небезпечні ускладнення можуть бути в інших органах.

      Головні ознаки вірусних респіраторних захворювань: нежить, біль в горлі, кашель, підвищення температури, погане самопочуття.

      Грип відрізняється від інших ГРВІ бурхливим початком, підвищенням температури до 39-40оС, пітливістю і ознобом, головною і м’язовою біллю, біллю в очах і грудях, світлобоязню, ломотою в суглобах, нудотою і маренням. Ускладнення при грипі частіші і важчі (це запалення бронхів, легенів, вух, нирок, статевих органів, враження нервової системи). Середня тривалість грипу без ускладнень 7-10 днів.

 Лікування хворого на грип і ГРВІ

      Лікувати обов’язково повинен лікар. Самолікування ризиковане. Режим при ГРВІ здебільше напівліжковий, при грипі – ліжковий. Рекомендовано пити багато рідини для виведення вірусів і їх токсинів з організму, а також потогінні засоби. Харчування повинно бути легким для засвоєння і мати в раціоні курячий бульйон, чай з медом і малиною, воду з лимоном, апельсиновий сік, напій на чорній бузині, цибулю, часник. Виключити з харчування солодощі, фаст-фуд, напівфабрикати, алкоголь. Додатково рекомендується аскорбінова кислота (вітамін С). Важливо забезпечити провітрювання приміщення і вологе прибирання в ньому. Не кутатись, зігріваючі процедури не застосовувати. Температуру до 38-38,5оС при доброму самопочутті не збивати, щоб не порушувати захист організму і імунітет.

      Аспірин дітям заборонений, дорослим – з обережністю. При надмірній температурі можливе вживання парацетамолу, ібупрофену, ібукліну, німесуліду або розчинних сумішей – колдрексу, фармацитрону, терафлю та інших. Слизову носа обов’язково зволожувати краплями, горло полоскати фурациліном або розчинами з ромашкою, шавлією, календулою. Можна застосовувати спреї – каметон, інгаліпт, орасепт. Зазвичай полегшують таблетками або мікстурами кашель і відхаркування мокротиння. Для зменшення негативної реактивності організму допоможуть десенсибілізуючі типу діазоліну (дітям), лоратадину (дорослим).

      Антибіотики на вірус взагалі не діють, а противірусні найбільш ефективні в перші 48-72 години захворювання і повинні призначатись тільки лікарем (озельтамівір, занамівір, ремантадин, таміфлю, арпетол).

Профілактика грипу і ГРВІ

     Піклування про своє здоров’я і рівень імунітету. Це перш за все дотримання здорового способу життя, повноцінне харчування з вживанням часнику, цибулі, спецій, лимонів, аскорбінової кислоти, меду і імбиру, фітопрепаратів, фізична активність, загартування, режим праці і відпочинку, повноцінний сон, свіже повітря, сонце і якісна питна вода, одяг і взуття відповідно погоді, хороший настрій, відсутність шкідливих звичок, особиста гігієна (особливо миття рук), гігієна приміщень та їх дезінфікування.

     Необхідно уникати контакту з хворими, скупчень людей, ручного контакту, носити захисні маски, а самого хворого обов’язково ізолювати, застосовувати сольові краплі в ніс, противірусні мазі на слизову носа (оксолінова мазь), полоскання горла, багато пити.

     Ефективною медикаментозною профілактикою є завчасна активна імунізація протигрипозними вакцинами (ваксігрип, гриппол, інфлувак) і пасивна імунізація імуноглобуліном, інтерфероном. Існує багато медичних препаратів яким приписують вплив на імунітет. Вони діляться на імуностимулятори (бронхо-мунал, рибомуніл, ІРС-19…), імуномодулятори (кагоцел, імуномакс, поліоксидоній…), імунокоректори (трансфер фактор…). Але призначити їх може тільки лікар.

     Завжди треба пам’ятати, що при перших ознаках хвороби відразу необхідно звернутись до лікаря. Самолікування неефективне і небезпечне.

     В університеті мали місце випадки захворювань на інші поширені сезонні вірусні захворювання: вітряна віспа (вітрянка), кір, краснуха.

     Вітряна віспа (вітрянка) – надзвичайно заразна контактна вірусна повітряно-крапельна інфекція (хворіють частіше діти, але зустрічається і у дорослих, які не перехворіли нею в дитинстві). Починається з температури і катаральних явищ. Пізніше з’являються висипи на шкірі (червоні цяточки, які перетворюються у пухирці, що потім лопаються і підсихають з утворенням скоринок). Висипи викликають свербіж. Ускладненнями вітрянка більш небезпечна для дорослих. Захворіти можна до 21-го дня з моменту контакту з хворим. Хворий безпечний для інших тільки з 5-го дня після останнього висипу.

     Профілактика – це вакцинація, сувора ізоляція хворих, роз’єднання контактних і медичний нагляд за ними.

     Кір – вірусне захворювання з більш тяжким перебігом (лихоманка, катаральні явища, інтоксикація, запалення лімфовузлів), типовими поетапними з лущенням висипаннями і білими кільцями на слизовій щік. Серед ускладнень – найсерйозніше ларингіт (круп).

     Профілактика – імунізація, ізоляція хворих, роз’єднання контактних.

     Краснуха – також супроводжується катаральними проявами, лихоманкою, запаленням потиличних лімфовузлів та типовими червоно-плямистими висипаннями.

     Профілактика схожа як при вітрянці і кору.

     Актуальною на сьогодні є проблема гепатиту.

    Гепатит А, В, С – небезпечне захворювання печінки (її біль, біль в суглобах, температура, жовтяниця, слабкість, нудота, блювота, шлунково-кишкові розлади). Викликається вірусами, бактеріями, ліками, алкоголем, хімічними речовинами.

     Профілактика – вакцинація (А, В), кип’ятіння води, миття рук, фруктів і овочів, не контактувати з чужою кров’ю і рідинами (бритви, зубні щітки, ножиці, шприци, рани, статеві стосунки).

     Було зафіксовано випадок отруєння.

     Отруєння – виникає внаслідок попадання в організм токсичних речовин з харчами і водою, алкоголю, нікотину, отруйних грибів, наркотиків (насвай), нітратів, чадного газу, отруйних хімікатів, кислот, лугів, хімічних речовин, ртуті та інших.

     Ця отрута – викликає нудоту і блювання, головні болі та болі в животі, пронос, температуру, порушення серцево-судинної і нервової діяльності, втрату свідомості, судоми.

     Перша допомога – Викликати швидку допомогу. Негайне промивання шлунку, блювання, адсорбенти (активоване вугілля), проносні, антидоти, не вживати їжі, пити багато води.

     Профілактика – це перш за все запобігання попаданню в організм отрути усіх можливих факторів отруєння, дотримання правил гігієни і здорового способу життя, харчова безпека.

Бережіть себе і будьте здорові!

В’ячеслав Крупка,
завідувач оздоровчим центром НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook