Неординарна форма підвищення кваліфікації у Е-літній Академії гончарства

7 серпня 2016 року

     Постійно перебуваючи в творчому пошуку нових методів і прийомів викладання, поглиблення своїх знань, викладачі кафедри культурології знаходять неординарні форми підвищення кваліфікації. Особливо це стало актуальним після уведення дисципліни «етнокультурологія» до програми підготовки бакалаврів.

     Так, доцент, кандидат філологічних наук Ярина Пузиренко взяла участь у конкурсі, пройшла відбір і стала однією з 10 учасників Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРСТВА, яку вже вшосте проводить Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, що на Полтавщині.

     Як зазначалося у листі-запрошенні «Рада експертів підтримала кандидатуру Ярини Василівни з огляду на її творчий потенціал і можливість передати отримані під час стажування в Опішному знання широкому колу студентства, адже вона викладає дисципліну «Етнокультурологія» і керує художньою студією «Голосіївська палітра».

     Навчання було дуже насиченим. Це і вивчення основ гончарної справи; набуття навичок практичної роботи з глиною; отримання теоретичних знань з історії і мистецтва художньої кераміки; творче спілкування з провідними художниками-керамістами і народними майстрами-гончарями України. 

     Отриманий в Опішному досвід – безцінний. Адже перебуваючи у творчій атмосфері музею, переймаючи знання від видатних керамістів і гончарів, учасники академії опановували роботу за гончарним кругом, вчилися ліпити традиційні свистунці, вивчали секрети опішненської мальовки і фляндрівки. Особливо цікавими і корисними були лекції провідних керамологів, присвячені історії гончарства в Україні та світі, технології кераміки тощо.

     Щодня була лекція, майстер-клас із запрошеними майстрами - як досвідченими гончарями і старійшинами гончарної справи, так і молодими талантами, колективні та індивідуальні заняття з творчими кураторами – видатними керамістами Сергієм Радьком та Зінаїдою Близнюк. І звичайно самостійна творча робота. І для того, щоб устигнути закріпити отримані за день навички, слід було самостійно працювати допізна і вставати дуже рано, щоб попрацювати до 9 год., коли починається робота за офіційною програмою.

     Буквально кожен день дарував якусь творчу несподіванку. Чи це робота з поливами, чи зустріч у помешканні і майстерні гончаря, спостереження за процесом виготовлення кераміки в техніці раку, чи перегляд виставки кераміки, чи шоковий випал створених напередодні виробів, чи участь о 3-й ранку в дійстві відкриття унікальної скульптурної композиції. Та усього і не перелічити.

     Кожен день учасників академії задокументований фото та відеоматервалами, які можна переглянути за посиланням https://www.facebook.com/ceramicacademyopishne/

     Взагалі Опішне – це унікальний куточок України. Музейний комплекс у складі Національного музею-заповідника українського гончарства під керівництвом генерального директора, доктора історичних наук Олеся Пошивайла може бути гарним прикладом, коли злагоджена праця колективу дозволила не лише зберегти, а й відродити і розвинути гончарний осередок, перетворивши його в знаний в усьому світі керамологічний центр. Це приклад того як професіоналізм у поєднанні з натхненною працею дають добрі плоди.

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології 
Ярина Пузиренко,
доцент кафедри культурології
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook