Навчальна практика з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» в умовах агропродовольчих ринків м. Києва
30 квітня 2025 року згідно затвердженого графіку студенти спеціальності 211 Ветеринарна медицина 4 курсу 11 групи у рамках проходження навчальної практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» відвідали Лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи №25, яка знаходиться на агропродовольчому ринку «Столичний» (адресою: Кільцева дорога, 110-А , Софіївська Борщагівка, Київ, 08131).
У павільйоні «Риба, м’ясо», де розміщена лабораторія приємно вразила чистота приміщення та привітність персоналу. Завідувач лабораторії, лікар ветеринарної медицини Оксана Миколаївна Пишкіна розповіла студентам про структуру та штат лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, принципи роботи згідно стандарту якості, ознайомила присутніх з документами запису первинних даних, простежуваності результатів досліджень, списанням реактивів.
Кожному виду досліджень харчової сировини було приділено окрему увагу. Так студентам було продемонстровано особливості досліджень туш, внутрішніх органів, голови різних видів тварин.
Студенти мали змогу самостійно відпрацювати техніку розрізу лімфатичних вузлів голови, жувальних м’язів та язика з метою діагностики можливих інвазійних та інфекційних хвороб. Також студенти були ознайомлені та мали змогу власноруч провести ветеринарно-санітарне дослідження нирок, печінки, селезінки на наявність патологічних змін, гельмінтів, каменів тощо.
Разом із Оксаною Миколаївною та співробітниками лабораторії студенти освоїли техніку проведення трихінелоскопії свинини.
Особлива увага була приділена дослідженню молока, молочних продуктів та яєць. Було також відзначено про можливі фальсифікації молока і молочних продуктів та методи їх виявлення.
Студенти та колектив кафедри гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К.Скороходька висловлюють ПОДЯКУ в.о.директора Центральної державної випробувальної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м.Києві КАТЕРИНІ НОЗДРІНІЙ та завідувачу відділу ветеринарно-санітарної експертизи ВІКТОРІЇ ІЛЬЇНІЙ за організацію навчальної практики студентів факультету ветеринарної медицини НУБіП України в умовах лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи агропродовольчих ринків.
Також висловлюємо подяку завідувачу лабораторії агропродовольчого ринку «Столичний» ОКСАНІ ПИШКІНІЙ за надану можливість практично закріпити вивчений під час лекційного курсу матеріал дисципліни.
Бажаємо всім організаторам практики міцного здоров’я, процвітання, миру!
СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
З вдячністю, студенти 4 курсу 11 групи,
доценти Світлана МІДИК, Тетяна ТАРАН,
колектив кафедри гігієни тварин і харчових продуктів ім. А.К.Скороходька