Проректор з економічних питань професор Вадим Ткачук: відкореговано вартість навчання

2 червня 2023 року
  • Вадиме Анатолійовичу, чи зміниться вартість навчання, адже інфляція сягнула майже 30%?

— Щорічно перед початком нового навчального року заклади вищої освіти переглядають вартість надання освітніх послуг для студентів, які навчаються. Чинне законодавство, умови договорів дозволяють коригувати вартість навчання на величину інфляції за попередній рік. На жаль, неспровокована військова агресія росії спричинила чимало проблем в економіці, відповідно рівень інфляції за попередній 2022 рік склав аж 26,6%.
  Ректорат університету уважно вивчив і проаналізував ситуацію із бюджетом університету за усіма складовими витрат. Зазначимо, що порівняно з минулим роком відбулося здорожчання енергоносіїв, водопостачання, теплової та електричної енергії, з жовтня 2022 року зросла мінімальна заробітна плата.

  • То яке рішення прийняв ректорат?

— Враховуючи складне матеріальне становище більшості населення України, йдучи на зустріч студентам прийнято рішення про недоцільність піднімати вартість на гранично допустиму величину – 26,6%, а відкорегувати її лише пропорційно збільшенню фактичних витрат. Це дозволить забезпечити безперебійне і повноцінне функціонування університету, надавати якісні освітні послуги.
  Середній рівень підвищення вартості навчання становить лише 8-10%. Наказ найближчим часом буде розміщено на офіційному сайті університету. Студентам потрібно буде здійснити відповідну доплату. Також затверджені ціни на навчання для студентів нового набору.

  • Чи потрібно сплачувати повну вартість навчання одразу?

— Як правило, оплата відбувається посеместрово. Але як виключення дозволяється сплачувати і помісячно. Це питання вирішується індивідуально з кожним студентом.

  • Дякуємо за роз’яснення.


Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook