ЗУСТРІЧ ГУРТКІВЦІВ З ВОЛОДИМИРОМ НЕХАЄМ - КОНСУЛЬТАНТОМ IFC НА ТЕМУ: «ОСНОВИ КЛІМАТИЧНО-ОРІЄНТОВАНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА»

17 лютого 2023 року

   Так, 17 лютого 2023 року відбулася відкрита зустріч із Володимиром Нехаєм в рамках проєкту Агрокібети на тему «Основи кліматично-орієнтованого землеробства». Зустріч організована факультетом аграрного менеджменту НУБіП України. На зустрічі були присутні студенти економічного факультету, зокрема магістри фінансисти 1 року навчання, 1 курсу скороченого терміну, 1 курсу, 4 курсу спеціальності "Фінанси, банківська справа та страхування та наставники даних груп Олена ЖАРІКОВА, Вікторія КОСТЮК, Ольга ФАЙЧУК, Олексій МУРАВСЬКИЙ.

   Володимир Нехай - консультант IFC (IFC world Bank group – входить до складу світового банку, займається фінансуванням приватного сектору, використовує у своїй діяльності всі передові тенденції економіки) із кліматично-орієнтованого землеробства, спеціаліст із агрономії. Понад 15 років відпрацював у сфері продажу, оренди та обслуговування сільгосподарської техніки. Має досвід із консалтингу з технологій для підвищення ефективності виробництва продукції рослинництва, точного землеробства та кліматично-орієнтованого землеробства. Володимир Нехай працює над проєктом МФК «Розвиток фінансування кліматично-оптимального сільського господарства».

   За останні 20 років українські фермери втратили близько 2 млрд доларів (12% від річного ВВП) в сільському господарстві через кліматичні зміни.

   Володимир розповів про точне землеробство та підвищення його ефективності за допомогою нових технологій, що дасть можливість економити на використанні палива, добрив та покращить управління поживними речовинами грунт. Звернув увагу на використанні у землеробстві мікробіологічних добрий, що знизить застосування мінеральних добрив, шляхом мобілізації природних процесів у грунті та рослині.

   У своєму виступі він надав інформацію про те, як зміна клімату впливає на сільське господарство, як сам аграрний сектор залежить від клімату. Він зазначив, що за підвищення температури на 2°С кліматичні пояси змістилися на 200 км на північ. На слайдах він продемонстрував, як збільшуються втрати у виробничому процесі через зміну клімату, як відбувається деградація ґрунтів, а також наголосив на шляху подолання впливу зміни клімату на сільське господарство. Він зосередився на нових технологіях, які дозволяють знизити вплив зміни клімату, таких як NO-TILL: економія грошей, часу та ґрунту. У своєму виступі він звернув увагу на покривні культури, які слід включати в сівозміну, що уповільнюють ерозію, покращують стан ґрунту, підвищують водозабезпеченість.

   Володимир Нехай розповів про точне землеробство та підвищення його ефективності за допомогою нових технологій, які дозволять заощадити на використанні палива та добрив та покращити управління поживними речовинами ґрунту. Він звернув увагу на використання мікробіологічних добрив у сільському господарстві, що дозволить скоротити використання мінеральних добрив за рахунок мобілізації природних процесів у ґрунті та рослинах.

   А також звернув увагу на економічну складову землеробства та підвищення рентабельності. Продемонстрував як зростання цін на сировинні ресурси ставить під загрозу прибутковість сільського господарства. Показав розрахунки сукупної економії при впровадженні кліматично-орієнтованого господарства. 

   Розповів про програму розвитку МФК, яка допоможе ефективному впровадженню кліматично-орієнтованих практик, що підвищать прибутковість і кредитостпроможність, а доступ до кліматичного фінансування дозволить збільшити виробництво та отримати доступ до нових ринків. При кінці зустрічі блок «Питання-відповіді». Зустріч була цікавою, інформаційно насиченою.

Щиро вдячні організаторам та доповідачу за проведену онлайн-лекцію в рамках проєкту Агрокібети на тему: «Основи кліматично-орієнтованого землеробства»!
 
 
доцент кафедри банківської справи та страхування,
Олена ЖАРІКОВА
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook