Студенти факультету аграрного менеджменту продовжують професійну підготовку і знайомляться із сутністю контролінгу

8 лютого 2023 року

Для студентів 3 курсу факультету аграрного менеджменту весняний семестр розпочався із знайомства з контролінгом – однією із сучасних концепцій управління підприємством, яке провела доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Лобунець Тетяна.

На вступній лекції студенти дізнались, що контролінг на підприємстві організовується в якості системи своєчасного забезпечення менеджменту компанії повною, розгорнутою та достовірною інформацією, необхідною для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Майбутні управлінці познайомились із складовими системи контролінгу, його історією, видами, функціями, об’єктами, методами і системами. З’ясували, що не кожна компанія потребує створення служби контролінгу у своїй структурі, а лише представники середнього і великого бізнесу, де чисельність співробітників нараховує понад 50 чоловік. В такому бізнесі достатньо сфер, які необхідно тримати під контролем. Це і фінанси з інвестиціями, і маркетинг з логістикою, і закупки з постачальниками, і клієнти з продажами, і персонал та технології і т.п.; обороти постійно змінюються, конкуренція зростає, витрати накопичуються, а рентабельність може знижуватись. За таких умов стає неможливим охопити всі сфери управління, бути в курсі того, що відбувається на підприємстві і втрачається відчуття керованості. В малих же підприємствах операційною діяльністю та виконанням функцій контроллінгу займається безпосередньо сам власник.

 

Знайомлячись із специфікою впровадження контролінгу у вітчизняному бізнес-середовищі студенти дізнались, що на практиці його часто інтерпретують як систему контролю в організації. Однак, звернувшись до словника англійської мови з’ясували, що термін «control», крім значення «контроль», означає також «регулювання», «управління». І саме так треба розуміти його сутність як сучасної концепції управління підприємством. А фахівців, які виконують такі управлінські функції, прийнято називати «спеціалістами з контролінгу», але не «контролерами».

На завершення заняття студенти засвоїли, що завдання контролінгу полягає в тому, щоб допомагати менеджерам приймати рішення, вчасно попереджати управлінські помилки, об’єктивно оцінювати сильні та слабкі сторони компанії, виявляти можливості та ризики.

Отже, старт був вдалим, очікується не менш цікаве продовження…


Тетяна ЛОБУНЕЦЬ
,

доцент кафедри виробничого та

інвестиційного менеджменту 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook