До 125-річчя НУБіП України: модернізована ННВ лабораторія захисту рослин - поєднання наукового пошуку і бізнесових контактів

13 січня 2023 року
  Незабаром на факультеті захисту рослин біотехнологій та екології з’явиться ще одна сучасна навчально-науково-виробнича лабораторія – моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин, як структурний підрозділ кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантин рослин. Її облаштовують за сучасних технологічних рішень в одному з приміщень цокольного поверху 4-го навчального корпусу.

  Особисто в мене з цим місцем пов’язані мої перші студентські спогади. У цій аудиторії у далеких 70-х роках минулого століття розміщувалася техніка військової кафедри, зокрема – танк Т-34, пригадує завідувач кафедри та ініціатор цього проєкту Микола Доля. Ще відтоді в центрі нинішньої 8-ї аудиторії стримить металевий стовп, по якому майбутні офіцери – танкісти спускалися з танка на підлогу. То був ще той інтенсивний навчальний процес! А зараз він слугує своєрідною центральною опорою – таке собі «дизайнерське рішення» в інтер’єрі лабораторії, яку ми нині тут максимально модернізуємо і облаштовуємо, як основу знань, умінь і компетенції спеціальності 202 «Захист і карантин рослин».
  Ремонт розпочали 23 лютого 2022 року. А наступного дня вже була війна. І стало не до того. Але ж головне завдання освітян і наш внесок у майбутню перемогу полягає в тому, щоб готувати висококласних фахівців, яким відновлювати повоєнне господарство та забезпечувати продовольчу безпеку України. А готувати їх необхідно на найсучаснішій базі, яка формується у даній лабораторії.
  Отож, за підтримки ректорату, гуртом – колектив кафедри, зокрема доценти Оксана Сикало, Леся Бондарева, Ольга Дмитрієва та інші, спеціалісти університетської ремонтно-будівельної бригади і бізнесові партнери кафедри – взялися до роботи, які освоїли понад 200 тисяч гривень позабюджетних коштів.

  

  На сьогодні вже виконані усі обсяги робіт з електричного обладнання та сантехнічних, встановлені витяжні вентиляційні системи, завезено 140 м² плитки. До всього цього долучилися кафедральні партнери – корпорація МХП, фірми «Родючість» (Миколаївська обл.), «Борзнаагроінвест» (Чернігівська обл.), «Агросвіт» і «Надія» (Одеська обл.) та інші. На їхній базі впроваджуються технології, розроблені науковцями за останні роки.
  У ґрунтовно модернізованій лабораторії до травня (а саме на цей місяць заплановано її відкриття) буде встановлене обладнання на більш як 500 тисяч гривень – за рахунок наукових тем і позабюджетного фінансування, говорить Микола Доля.

  Тут наші студенти опановуватимуть системи і технології щодо застосування інсектицидів, акарицидів, фунгіцидів, гербіцидів, десикантів, регуляторів росту рослин, препаратів для протруювання насіння, родентицидів, біопрепаратів, препаратів для авіаційної обробки, контролю комірних шкідників, лісового та садово-паркового господарства, озвучують плани колективу завідувачка лабораторії – моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин Віра Дідковська і лаборантка Неля Іллєнко. Тут також проводитимуть дослідження аспіранти і докторанти кафедри. До речі, за останні роки на базі цієї лабораторії захищені докторська і 2 кандидатські дисертації.

Валентин Обрамбальський
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook